Meestal gaan we pas met andere ogen kijken als we op reis zijn. Maar wat nou als je de omgeving die je op je duimpje kent - je eigen stad, wijk of straat - met nieuwe ogen zou bekijken? Zin in morgen selecteerde de vijf best gelezen verhalen voor een zomer vol zingeving dichtbij huis.

1. Tent in de tuin

Ga op vakantie in je eigen tuin! Een staycation is leuker dan je denkt, dus zet een tentje op en doe alsof je op reis bent. Heb je geen tuin? Misschien mag je wel bij iemand anders in de tuin kamperen. Of ga een nachtje naar een camping op fietsafstand van je huis.

2. Kijk omhoog

De plekken waar je vaak komt, lijken misschien niet bijzonder meer, maar als je je blik letterlijk verplaatst, zou je zomaar iets nieuws kunnen zien. Kijk tijdens de vaste routes die je aflegt bewust ook omhoog. Grote kans dat je een heel nieuwe kijk op je omgeving ontwikkelt.

'De ware ontdekkingsreis is niet zoeken naar nieuwe landschappen, maar waarnemen met nieuwe ogen'

Dichter en schrijver Marcel Proust

3. Wees de zon voor

Vroeg opstaan kun je leren. En het mooie is: je wordt er een beter mens van. Zet tijdens de vakantie je wekker eens een keer rond zonsopkomst en geniet van de opkomende zon en de stilte (en de vogels) in je tuin of op je balkon.

4. Groene vingers

Tuinieren is goed voor je, maar bloemschikken ook. Pluk iets uit je tuin of ga naar een pluktuin in de buurt en neem een grote bos mee naar huis. Zet de bloemen niet gewoon in een vaas maar maak er een kunstwerk van. Met de bloemschikkunst ikebana bijvoorbeeld.

5. Doe niets

De zomer is natuurlijk een grote aaneenschakeling van festivals, activiteiten en feestjes, maar af en toe bewust niet meedoen is een groot cadeau aan jezelf. Wees niet bang dat je iets mist en geniet van je ‘saaie’ dag. Morgen doe je wel weer mee.