Het is bijna voorjaar, de perfecte tijd om een grondige voorjaarsschoonmaak te doen! En dat gaat verder dan alleen een bezem door je huis. Want hoe zit het met de rest van de ‘rommel’ in je leven? Met deze tips begin je fris en krachtig aan het nieuwe seizoen. En dat neem je ook mee de rest van het jaar.
Tip 1: Oefen met nee zeggen
We zeggen vaak 'ja' tegen anderen omdat we het fijn vinden om erkenning te krijgen en aardig gevonden te worden, maar daarbij vergeten we soms onze eigen grenzen en behoeften. Oefenen met het aangeven van je grenzen is essentieel voor je welzijn. Je bent niet ‘slecht’ of ‘onaardig’ als je dat doet, het laat juist zien dat je goed voor jezelf zorgt. Probeer een keer heel bewust 'nee' te zeggen en schrijf op wat dat met je doet. Dit kan je helpen om door vervelende gevoelens heen te werken en te gewend te raken aan 'nee' zeggen.
Tip 2: Houd een digitale schoonmaak
Volg je veel verschillende accounts op Facebook, Instagram en Tiktok? Vraag jezelf dan eens of al die accounts je nog steeds brengen wat je nodig hebt. Zoals het opruimen van een keukenlaatje helderheid geeft, geeft het rust om weer orde aan te brengen in de lijst met mensen die je volgt online. Ontvolg de accounts waar je niet blij van wordt of die te veel van je tijd afsnoepen. Behoud de oprechte contacten, zoals je ook in je offline leven zou doen.
Tip 3: Leer iets nieuws
Een nieuwe hobby is een goeie manier om frisse energie te vinden en ruimte in je hoofd vrij te maken. Het opent je geest en stimuleert je creativiteit. Of het nu een nieuwe taal is of een andere sport, het zorgt voor een nieuwe kijk op het leven en leidt je af van gepieker dat soms zo in de weg kan zitten.
'Als je ja zegt tegen een ander, zorg er dan voor dat je niet nee zegt tegen jezelf'
Tip 4: Houd een dagboek bij
Niet genoeg tijd om elke dag in je dagboek te schrijven? Leg de lat dan iets lager. Je hoeft niet iedere dag een uur te gaan zitten, zelfs vijf minuten zijn waardevol. Schrijf bijvoorbeeld dagelijks in een paar zinnen op waar je dankbaar voor bent. Of beantwoord elke dag de vraag: waar kreeg ik energie van en waarvan juist niet? Maak er een klein ritueel van voor het slapengaan of wanneer je wakker wordt, zo is de kans groter dat het een gewoonte wordt.
Tip 5: Laat los waar je geen controle over hebt
Als er iets onverwachts gebeurt waar je je zorgen over maakt of van in paniek raakt, kun je overmand raken door zware emoties. Probeer in dat geval de volgende oefening: teken drie kolommen op een vel papier. Schrijf in de eerste kolom alles op wat jij kan doen of veranderen. In de tweede kolom schrijf je op waar je invloed op zou kunnen hebben en in de derde kolom schrijf je op waar je geen controle over hebt. Vervolgens richt je je aandacht op de eerste kolom, dan eventueel op de tweede. De derde laat je helemaal los.
'Relax, niets is onder controle'
Tip 6: Verbeter je timemanagement
Als je vaak het gevoel hebt dat je achter de feiten aanloopt, probeer dan wat meer timemanagement in je leven te brengen. Maak bijvoorbeeld elke avond een todo lijstje of planning voor de volgende dag. Kun je iets doen in een paar minuten? Stel het dan niet uit, maar doe het meteen. Hoeft het niet meteen te gebeuren? Plan het dan in op een dag waarop je wel tijd hebt en stel jezelf altijd de vraag: ‘Moet dit echt gebeuren?’ Sommige dingen kunnen best wachten. Ook zijn er soms dingen waar je te veel tijd aan geeft of die je te weinig goed doen. Ook hierin kun je oefenen met grenzen stellen voor jezelf en 'nee' zeggen.
Tip 7: Maak een opruimplan
Rommel kan een negatieve invloed hebben op je humeur, maar het is niet altijd even makkelijk om die rommel op te ruimen. Doe het daarom in stappen en maak een plan. Bepaal eerst welke plekken in je huis toe zijn aan een opruimsessie en doe niet alles in één keer. Zorg tijdens het opruimen dat je gelijk beslist waar iets heengaat: de prullenbak, de kringloopwinkel of marktplaats. Zo voorkom je dat je het weer teruglegt. Tip: maak een voor/na foto, zodat je van het resultaat kan genieten.
Tip 8: Schoon je kledingkast op
Wist je dat mensen veel meer kleding in de kast hebben dan ze werkelijk dragen? Veel mensen bewaren kleren die te klein of te groot zijn voor het geval ze die ooit weer passen, maar in de praktijk blijken we die kleren vaak nooit meer te dragen. Geef ze weg aan iemand die ze wel draagt of breng ze naar de tweedehandswinkel. En wacht daarna even met het kopen van nieuwe kleren: door de extra ruimte in je kast zul je nieuwe combinaties ontdekken.