Willem leeft al 24 jaar met een donorhart

Willem Heinis staat links op de foto.

Het aantal orgaandonoren in Nederland was nog nooit zo hoog. Tegelijk is er nog steeds een tekort aan donoren in Nederland. Eind vorig jaar stonden er in Nederland 1247 mensen op de wachtlijst voor een transplantatie. Eén van de mensen die geluk heeft gehad, is Willem Heinis. Hij kreeg 24 jaar geleden een donorhart.

Zwaar hartaanval

Het is inmiddels 26 jaar geleden dat Willem een zware hartaanval kreeg. Het zet zijn leven op z'n kop. In eerste instantie probeerde hij op eigen kracht te overleven, maar al snel werd duidelijk dat hij een nieuw hart nodig had. “Ik heb nog twee jaar doorgeleefd met mijn eigen hart”, vertelt Heinis in Zin in morgen radio, “Toen kreeg ik een transplantatie.”

'Als ik dit donorhart niet had gekregen, had ik mijn kinderen niet kunnen zien opgroeien'

‘Ik leef in reservetijd’

Het donorhart redde zijn leven: “Toen ik het hartinfarct kreeg, bleek mijn vrouw zwanger te zijn van een tweeling. Ik moest een nieuw hart, maar durfde er niet eens van te dromen toen het zo slecht met me ging. Als ik dit donorhart niet had gekregen, had ik mijn kinderen niet kunnen zien opgroeien. Nu leef ik in reservetijd, zo noemen we dat als getransplanteerden. Het is heel mooi dat ik dit allemaal nog kan meemaken.”

Heinis is dankbaar: “Ik geniet elke dag van het leven.” Daarom doet hij komend weekend ook weer mee aan de Wereld Transplantatie Spelen, een internationaal sportevenement waaraan alleen maar mensen meedoen die een transplantatie hebben ondergaan. Doel van deze Spelen is mensen bewust te maken van de waarde van orgaandonatie, maar ook om de donoren te eren.

Discuswerper

Heinis doet voor de zesde keer mee in de categorie atletiek als discuswerper: “Ik heb altijd veel gesport en na mijn transplantatie wilde ik het sprinten weer oppakken, maar dat was helaas te zwaar. Toen heb ik deze sport ontdekt. Je werpt een soort platte schaal van ongeveer een kilo en het doel is die zover mogelijk te gooien. Mijn persoonlijke record is nu 29 meter en 16 centimeter.”

Heinis vindt het erg belangrijk dat er meer donoren komen: "Met deze Spelen willen we laten zien dat je na een transplantatie nog heel goed een mooi leven kan leiden. Ik hoop dat die bewustwording ervoor zorgt dat mensen besluiten om ook donor te worden.”

Geen sponsoring

Tot nu toe was er altijd voldoende sponsoring voor het evenement, maar helaas dit jaar niet. Willem: “Dat komt denk ik door de crisis en door wat er allemaal gebeurt in de wereld. Daarom ben ik een crowdfundig actie gestart op Geef.nl. Maar ook als ik het bedrag niet bij elkaar krijg, ga ik hoor. Dit is heel belangrijk voor me.”

Je kan de crowdfundingactie van Willem hier bekijken.

Nieuwe donorwet

Sinds 1 juli 2020 is de nieuwe donorwet van kracht. In deze nieuwe wet ben je vanaf achttien jaar automatisch donor tenzij je zelf nadrukkelijk aangeeft dat je geen donor wil zijn.

Uit een analyse van Trouw met cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting bleek in februari dit jaar dat nabestaanden vaker toestemming voor orgaandonatie geven sinds de nieuwe donorwet is ingegaan. Volgens Nederlandse Transplantatie Stichting is het echter nog te vroeg om conclusies te trekken over het effect op de langere termijn. Daarvoor bestaat de nieuwe wet nog niet lang genoeg.

Meer weten over het de nieuwe donorwet? Kijk op donorregister.nl.