Alleen zijn voelt vaak oncomfortabel. Maar het is juist heel waardevol. Zin in morgen geeft je vier redenen waarom jij juist vaker alleen wil zijn.
Feestjes, etentjes en perfecte vakantieplaatjes: open je Instagram en je ziet de ene na de andere gezellige foto voorbijkomen. Op die kiekjes heeft iedereen een geweldig sociaal leven en talloze vrienden. Als jij die foto’s dan thuis vanaf de bank bekijkt, helemaal alleen, kan het voelen alsof er bij jou iets niet helemaal goed gaat.
Maar, en natuurlijk weet je dit zelf ook dondersgoed, wat je op social media ziet is helemaal niet de waarheid. Met elkaar hebben we een samenleving gecreëerd waarin je altijd druk moet zijn en omringd moet worden door anderen. Tijd alleen doorbrengen, daar beginnen we liever niet aan.
Waarom vinden we alleen zijn moeilijk?
Alleen zijn is oncomfortabel. Je verveelt je sneller, je houdt niet van de stilte of je raakt compleet verstrikt in je eigen gedachten. En om dat ongemak maar niet te voelen, plan je je agenda vol met sociale afspraken waarvan je weer perfecte plaatjes op Instagram post. En zo houden we met z’n allen die vicieuze cirkel in stand.
De hoogste tijd om die cirkel te doorbreken, want alleen zijn kan je juist heel veel brengen. Sterker nog, wat vaker tijd alleen doorbrengen kan juist eenzaamheid verminderen en stress verlagen. Maar dan moet je je er wél aan over kunnen geven. Zin in morgen zet daarom vier redenen voor je op een rijtje waarom ook jij wat vaker alleen wil zijn.
'Wie niet van de eenzaamheid houdt, houdt ook niet van de vrijheid, want slechts wanneer men alleen is, is men vrij'
Je waardeert anderen meer
We verwarren alleen zijn vaak met eenzaam zijn. Maar je kunt je óók heel eenzaam voelen als je wordt omringd door collega’s, je partner of je beste vrienden. Eenzaamheid wordt eerder veroorzaakt door je niet verbonden voelen met de mensen om je heen, dan door daadwerkelijk alleen te zijn.
De Noorse filosoof Lars Svendsen gaat nog een stapje verder en zegt dat eenzaamheid juist veroorzaakt wordt doordat we constant tijd doorbrengen met anderen, zowel offline als online. ‘We zijn constant verbonden. Daardoor verleren we het om in ons eigen gezelschap te verkeren en worden we bang voor eenzaamheid’, legt Svendsen uit.
Het is daarom juist hartstikke goed om je even terug te trekken en echt alleen te zijn. Dan zul je inzien dat je je echt niet per se eenzaam hoeft te voelen én ga je je dierbaren meer waarderen als je ze weer ziet. Een win-win situatie dus.
Je leert jezelf beter kennen
Alleen zijn is het perfecte moment voor een stevig potje zelfreflectie. Jezelf beter leren kennen is een investering waar je keer op keer plezier van hebt.
Oefen hiermee door jezelf vragen te stellen. Wat vind je belangrijk in het leven? Waar ben je trots op? Zijn er dingen die je graag anders zou willen aanpakken? Wat zijn je sterke punten? Schrijf het op en je zult zien dat je steeds iets dichter bij jezelf komt.
'Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker'
Het vergroot je zelfvertrouwen
We snakken constant naar goedkeuring en erkenning van anderen. Maar hoe fijn zou het zijn als je dat uit jezelf kunt halen?
Door echt op jezelf aangewezen te zijn, leer je te vertrouwen op je eigen gevoel. Je zal er dan al snel achter komen dat je prima in staat bent om je eigen boontjes te doppen en zelfredzamer bent dan je denkt.
Hoe meer tijd je met jezelf doorbrengt, hoe onafhankelijker je wordt. Alleen kun je namelijk veel meer dan je denkt.
Je gedachten op een rijtje
Even alleen zijn is het perfecte moment om je gedachten op een rijtje te zetten. Want door al die sociale, huishoudelijke én werkverplichtingen draait je hoofd al snel overuren.
Door je terug te trekken geef je jezelf de kans om even diep adem te halen en je hoofd weer helder te krijgen. Zo kun je al die prikkels wat makkelijker loslaten en zal de stress langzaam verdwijnen.
PS. Alleen zijn hoeft natuurlijk niet gelijk te staan aan niets doen. Ga lekker mediteren, maak een mooie wandeling of ontdek een nieuwe hobby. Maak van alleen zijn een cadeautje aan jezelf.