Als je bewuster naar de wereld kijkt, leef je met meer aandacht in het nu. Hoe je daar komt is niet één vaste weg. De lol is juist dat er meer wegen naar Rome leiden. Daarom 4 tips om met een frisse blik naar het nu te kijken.

Douchemomentje

In het nu leven kan al beginnen in de badkamer. Veel mensen nemen hun werk mee onder de douche: stressen over die deadline, vooruitlopen op dat lastige gesprek of terugdenken aan dat ongemakkelijke moment met die ene collega. Maar geen enkele rustgevende bodyscrub zal zijn werk doen als je je gedachten niet even ‘schoonspoelt’.

Daarom een korte mindfulness-oefening. De uitdaging is om alleen aan het douchen te denken terwijl je onder de douche staat. Even focus op de druppels, niet op je gedachtenstroom die door blijft razen. Hierdoor zul je merken dat je meer ruimte in je hoofd krijgt om je bewust te worden van het hier en nu.

‘In het nu ben je altijd gelukkig. Als je niet gelukkig bent, ben je niet in het nu.’

Eckhart Tolle

Mentale sportschool

Zie je hersenen eens als een spier en daag jezelf uit om naar de mentale sportschool te gaan! Aandachtig in het moment leven kun je makkelijker en langer volhouden als je hier geoefend in bent. Met breinfitness kun je je hersenen jonger (en dus flexibel!) houden. Uit hersenscans blijkt dat als je regelmatig mediteert, je een sterkere verbinding tussen beide hersenhelften hebt, wat tot meer flexibiliteit leidt. Meer aandacht door oefening dus!

Eet eens in de natuur

Door af en toe buiten te eten kom je in een andere setting. De buitenlucht maakt hongerig en zorgt ervoor dat je zintuigen het eten anders beleven. Zo wordt het makkelijker én leuker om met aandacht te eten. Je wordt rustiger en krijgt ruimte voor bezinning. Of het nu gaat om een zomerse picknick of dat je op een winterse dag eet naast de vuurkorf, het is een ervaring die lichaam en geest voeding geeft.

Mindful running

Bewegen en bewustwording gaan goed samen. Denk daarom eens aan mindful running. Hierbij let je tijdens het rennen puur op wat er allemaal voorbijkomt op je route. Probeer een open blik te houden. Jezelf pushen naar een snelle tijd als je hardloopt is heel verleidelijk, maar met mindful running is dat juist niet het doel. Laat het pushen los en focus je op je lichaam en geest. Dit werkt ook heel goed voor mensen die het niet fijn vinden om altijd stil te moeten zitten om rust te vinden. Als je met aandacht kijkt naar de rust om je heen, vind je ook de rust in jezelf!