Volgens handlezers zijn je handen de spiegels van je ziel en je persoonlijkheid. Maar wat zeggen ze dan precies en hoe lees je ze? Met deze tips leer je meer over de betekenis van de belangrijkste lijnen in je handen.

Waarzeggerij

De geschiedenis van de handleeskunde gaat zo’n vijfduizend jaar terug. Het ontstond in India waarna het zich langzaam over de wereld verspreidde. We kennen het natuurlijk vooral van de waarzeggers die de toekomst voorspellen, maar hoe graag we dat ook zouden willen kunnen, dat is niet mogelijk. Een handanalist doet ook niet aan toekomstvoorspelling. Die gebruikt de lijnen van je handen vooral als hulpmiddel om je over jezelf en je karakter na te laten denken. Of die lijnen ook echt iets zeggen over je karakter is overigens nooit bewezen. Maar als je van spiritualiteit houdt kan het wel een interessante andere manier zijn om naar jezelf te kijken.

Meer dan alleen lijnen

Handlezen is niet eenvoudig, want je handen zitten vol met lijnen en vormen die volgens de handleeskunde allemaal ergens anders voor staan. Een handanalist kijkt ook niet alleen naar de lijnen in je handpalm, maar ook naar de stand van je vingers, de kromming van je vingertoppen, je nagels, de grootte van je handen, de conditie van je huid en nog veel meer. En om het nog ingewikkelder te maken: je handen zijn volgens handlezers, net als je leven, nooit hetzelfde. Ze veranderen ook door alles wat je meemaakt.

Linker- en rechterhand

Je handen zeggen allebei iets anders. Zo is je linkerhand de hand van je gevoelsleven. Deze hand vertelt iets over wie je in wezen bent en over je diepere verlangens. Je linkerhand kan je helpen antwoord te vinden op de vraag wat je gelukkig maakt en welke angsten je geluk in de weg kunnen staan. Je rechterhand staat voor je maatschappelijke kant, je ratio en hoe je je naar buiten opstelt. Ook kun je in de rechterhand lezen hoe je omgaat met verwachtingen en verplichtingen. En hoe gevoelig je bent voor autoriteit bijvoorbeeld.

De belangrijkste lijnen

Je hand en vingers tellen honderden grote en kleine lijnen, maar de bekendste handlijnen zijn de vier grote lijnen: de hartlijn, de hoofdlijn, de levenslijn en de Saturnuslijn, ook wel de noodlotslijn. Deze lijnen zijn bij iedereen anders.

Zin in morgen - handlijnen

De levenslijn: willen

Je levenslijn is een van de belangrijkste lijnen in je hand. Deze lijn loopt in een boog om je duim en staat voor de wil. Je kent hem vast wel van de spelletjes die je vroeger speelde waarbij een korte levenslijn zou voorspellen dat je vroeg zou sterven. Maar daar is niets van waar. Je levenslijn gaat over je levensenergie, je kwaliteit van je leven en je wilskracht. Uit de levenslijn kun je afleiden wat je fysieke en emotionele vitaliteit en gezondheid is. Heb je bijvoorbeeld een duidelijke, krachtige levenslijn? Dan kan dat duiden op goede vitaliteit en een goed incasseringsvermogen. Een dunne levenslijn zou meer zeggen over kwetsbaarheid en een lagere weerstand.

De hoofdlijn: denken

Deze lijn begint onder je wijsvinger en vertelt iets over hoe je denkt. De hoofdlijn uit je linkerhand zegt iets over je gedrag in intieme relaties en hoe intuïtief je denkt. In je rechterhand lees je het logisch denken en hoe je je manifesteert naar de buitenwereld. Een voorbeeld: heb je een hoofdlijn met een mooie boog naar beneden? Dan ben je invoelend, intuïtief en creatief. Je kunt ook chaotisch zijn en gevoelig voor kritiek. Heb je juist een rechte hoofdlijn? Dan ben je praktischer ingesteld, nuchter en analytisch. Je toont je emoties niet zo snel en bent waarschijnlijk daadkrachtig.

De hartlijn: voelen

Je hartlijn is de bovenste lijn in je handpalm die begint bij je pink. Deze lijn gaat over je gevoel. In je linkerhand vind je informatie over intieme relaties en je partnerkeuze en in je rechterhand over je ambities en idealisme. Wat voorbeelden: als je hartlijn in je linkerhand er duidelijk uitspringt, dan ben je meer een gevoelsmens. Is je hartlijn kort en stopt hij onder de middelvinger? Dan speelt het gezin en de opvoeding van kinderen een belangrijke rol in je leven en roep je niet snel hulp in van buitenaf. Is de lijn lang en loopt hij door tot onder je wijsvinger, dan kun je perfectionistisch zijn en hoge verwachtingen van jezelf en van je partner hebben.

Noodlotslijn

En dan heb je nog de noodlotslijn, ook wel de karmalijn of Saturnuslijn. Klinkt eng, maar dat is het niet. Deze lijn vertelt niets over je noodlot, maar over je levensverhaal. Hij begint onderaan je hand en kan helemaal doorlopen tot je middelvinger. Heb je een ononderbroken noodlostslijn? Dan heb je een grotere behoefte aan veiligheid en houvast in je leven. Heb je een noodlotslijn die die bestaat uit meerdere stukjes? Dan duidt dat op dat er veel veranderingen plaatsvinden in je leven.

Handafdruk maken

Wil je zelf aan de slag met handlezen, dan kun je ook een afdruk van je hand maken met speciale inkt op waterbasis, net zoals handanalist Ellen Duim doet bij Sosha in Zin in morgen. Gebruik daarbij een boek over handlezen om alle lijnen en vormen te bestuderen. Eenvoudig is het niet, maar met een beetje geduld kom je een heel eind en kunnen je handen je een handje je helpen om bewuster te worden van wie jij bent.

Hier staat een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe je een handafdruk maakt.

Bron: Handleesboek – Ellen Duim