In Zin in morgen ondergaan Jasper Demollin en Stijn van Vliet een qi-healing van de Koreaanse Master Oh. Maar wat is ‘qi’ eigenlijk? En wat kunnen of moeten we ermee? Je leest het hier. 

Levensenergie

Voor ons klinkt het een beetje spiritueel en zweverig, maar in de oosterse wereld is qi doodgewoon. In China zeggen ze ook wel chi, in Japan is het ki en in India is het prana. Het woord dat wij ervoor gebruiken is levensenergie. Je hoort ook vaak de woorden adem, levenskracht, vitale energie of spirituele energie.

Gele Keizer

Om meer over het begrip qi te weten te komen, moeten we terug naar het oude China, een kleine drieduizend jaar voor Christus. Het was de tijd van Huang Di, de Gele Keizer die een aantal beroemde boeken maakte die aan de basis liggen van de Chinese cultuur en de Chinese geneeskunde.

De Gele Keizer was niet zomaar een keizer, hij was ook een mythologisch figuur, een cultuurheld. Volgens sommige overleveringen leefde hij honderd jaar dankzij zijn studies van de Chinese geneeskunde. En hoewel we inmiddels duizenden jaren verder én wijzer zijn wat betreft kennis in de gezondheidszorg, worden zijn boeken nog steeds gebruikt. Bij bijvoorbeeld acupunctuur of bij oosterse drukpuntmassage zoals acupressuur of Shiatsu.

Filosofisch concept

Voor deze Gele Keizer was qi een concept dat veel verder ging dan het woord levensenergie dat wij gebruiken. Hij zag qi als de drijvende kracht achter alles; ons eigen leven, maar ook dat van de natuur en van het universum. Qi zit in jezelf, maar ook in bomen die groeien, de zon die ons verwarmt, de wind die golven maakt, in de stress die je voelt als je naar de trein rent of in de beweging van een kat die op een tafel springt. Energie in de breedste zin van het woord dus.

Harmonie

Volgens de oosterse kijk op het leven word je met een bepaalde hoeveelheid qi geboren. Als die qi vrij door je lichaam kan stromen, leg je de basis voor een goede gezondheid. Is je qi geblokkeerd of gestagneerd, dan kan dat leiden tot klachten of ziekte. Het draait dus allemaal om harmonie van energie.

Geen wetenschappelijk bewijs

Door goed met je qi om te gaan heb je meer kans op een gezonder en langer leven, is de overtuiging in de oosterse geneeskunde. Er zijn ook beoefenaars die zeggen dat je ziektes kan genezen door de qi te behandelen, maar daar is lang niet iedereen het over eens. Er is vooralsnog in ieder geval geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden. 

Een andere kijk

Door de medische kennis die we de afgelopen eeuwen hebben ontwikkeld weten we inmiddels veel meer over ziekte en gezondheid dan de Gele Keizer toen. Maar dat wil niet zeggen dat de oosterse geneeskunde onzin is. Het is een andere kijk op gezond leven die, mits je er verstandig mee omgaat, goed kan samengaan met de westerse gezondheidszorg. Daarom zie je ook steeds vaker praktijken waar reguliere en alternatieve zorgverleners samenwerken.

Stressklachten

Behandelingen waarbij je qi in balans wordt gebracht kunnen vooral helpen bij stressklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en adem- en maagproblemen door spanning. De yogavormen qi gong en tai chi zijn trouwens ook manieren om je qi in goede banen te leiden. En ook bij de Japanse vechtsport Aikido draait alles om qi. Het houdt je lichaam soepel, je geest rustig en je energie in balans. Dat vreemde woord qi is dus zo gek nog niet.

Kijk naar Zin in morgen

Benieuwd hoe Jasper en Stijn de qi-healing van Master Oh vonden? Kijk dan naar Zin in morgen op zaterdag 4 mei 2024 om 18:45 of daarna op NPO Start.

Zin in morgen - Qi