Bang om iemand zomaar aan te spreken? Zonde! Gesprekjes met vreemden zijn namelijk goed voor je humeur. Lees het verhaal over de kracht van een praatje met een onbekende of scroll door naar de tips om het zelf te proberen.

'Mag ik wat tegen je zeggen?'

Online Zin in morgen-redacteur Marie-Claire van den Berg werd laatst zomaar door een onbekende aangesproken: ‘‘Mag ik wat tegen je zeggen’, hoorde ik naast me terwijl ik naar mijn trein liep. Mijn eerste reactie was argwaan, wat moest deze persoon van mij? Hij zag mijn zorgelijke blik en zei: ‘Geen zorgen, ik wil alleen maar een compliment geven.’ Hij vond dat ik een mooie jas aanhad en wenste me een fijne dag. Even later merkte ik dat ik zat te glimlachen. Ik voelde me vrolijker en schaamde me een beetje voor mijn wantrouwen in de medemens. Deze persoon wilde gewoon iets positiefs doorgeven.’

Gesprekje bij de bakker

Uit nieuw onderzoek blijkt opnieuw: praten met onbekenden maakt gelukkiger. Een gesprekje bij de bakker, in de wachtkamer van de tandarts of met de chauffeur van de bus, het levert allemaal hetzelfde resultaat op: het geeft je een prettig gevoel.

Voor het onderzoek werden 60.000 mensen gevraagd naar hun gevoel van tevredenheid na het maken van een klein sociaal praatje met een vreemde. Wat bleek: na afloop waren de deelnemers tevredener met hun leven dan daarvoor. Volgens de onderzoekers ook helemaal niet raar, want: ‘Het gevoel dat je ergens bij hoort en dat je je geaccepteerd en gewaardeerd voelt is een fundamentele menselijke behoefte.’

Minder eenzaam

Dit onderzoek is niet het enige onderzoek waaruit blijkt dat dit soort sociale ontmoetingen goed voor je zijn. We zijn vaak bang voor afwijzing, maar keer op keer blijkt dat ons humeur erop vooruitgaat als we iets kleins zegen tegen een onbekende. Uit verschillende experimenten blijkt dat mensen zich minder eenzaam, veiliger en optimistischer voelen. En dat dat goed is voor je persoonlijke ontwikkeling.

Grijp je kans

Dus: grijp je kans en maak jezelf – en anderen – wat gelukkiger door vaker zomaar een gesprekje te beginnen. Met deze tips kun je zelf gaan oefenen.

Hou je telefoon in je zak 

Je merkt het als je in de trein zit of ergens in een rij staat te wachten: bijna iedereen tuurt naar zijn mobiele telefoon. Probeer hem eens een keer niet te pakken, kijk naar de mensen die naast je zitten of staan en wend je blik niet af. Als je dat niet gewend bent, voelt dat misschien ongemakkelijk, maar oogcontact is de eerste stap naar contact. Weg met dat mobieltje dus.

Wees niet bang 

Uit veel onderzoeken die naar dit soort sociale contacten zijn gedaan blijkt dat mensen het eng vinden om een onbekende aan te spreken, omdat ze bang zijn voor afwijzing. Maar achteraf blijkt dat het bijna altijd meevalt: de afwijzing blijft vaak uit en mensen reageren vrijwel altijd positief. De angst die we voelen voor afwijzing is dus onterecht. Ook goed om te onthouden: het ergste wat kan gebeuren is dat iemand doorloopt. Maar dat zegt niets over jou.

Lach!

Glimlach wat vaker naar anderen. Psychologen Gillian Sandstrom van de (University of Sussex) en Elizabeth Dunn (University of British Columbia) onderzochten wat er gebeurt als je lacht naar de barista terwijl je wacht op je koffie. De onderzoekers schreven: ‘Mensen zijn opvallend pessimistisch over praten met vreemden. Maar dat pessimisme blijkt ongegrond. De deelnemers die sociaal contact hadden bij het kopen van hun koffie, bleken een sterker gevoel van saamhorigheid en een beter humeur dan de controlegroep te ervaren.’ 

Geef een compliment

Zie je iemand een boek lezen dat je zelf ook hebt gelezen? Vertel dan dat het een goeie keuze is en dat je het zelf zo’n goed boek vond. Draagt iemand mooie schoenen? Zeg het tegen die persoon. Zie je iemand met een bijzonder kapsel: stel er een open vraag over: ‘Wat mooi, hoe heb je dat gedaan?’ Het helpt om goed naar de ander te kijken en van tevoren wat gespreksonderwerpen te bedenken. En mocht je dat moeilijk vinden, dan is er goed nieuws: uit de onderzoeken blijkt dat alleen ‘Goeiemorgen’ ook al werkt.

Kijk naar Zin in morgen

Kiki Bosman woont in de Jordaan en knoopt regelmatig een praatje aan met haar buurtbewoners. Kijk naar deze aflevering van Zin in morgen op NPO Start.

Zin in morgen - praten met een onbekende maakt gelukkig