Bij Spoorloos en De rijdende rechter zien we Jetske van den Elsen als fantastische presentatrice, maar op het gebied van eten is ze net zo gepassioneerd. Met een koksopleiding en een MasterChef-titel in haar achterzak deelt ze ook met ons haar recepten. Zo laat ze zien hoe je in een handomdraai een verrassende hartige taart met zuurkool maakt.

Zuurkooltaartjes met spekjes

Bereidingstijd: 45 minuten
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Benodigdheden: 12 bakvormpjes 

 

Ingrediënten

- 5 aardappelen

- 250 gr (zelfgemaakte) zuurkool

- 2 eetlepels mosterd

- Halve rookworst

- 300 gr spekjes

- 4 eieren

- 3 eetlepels crème fraîche

- 200 gr kaas

- 12 plakjes taartdeeg

- 50 gr roomboter

- 200 ml melk

- Zout en peper naar smaak

Zuurkooltaartjes met spekjes Jetske van den Elsen
Aan de slag!

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil en snijd de aardappelen klein en kook ze in een ruime pan water met een snufje zout in ongeveer 20 min gaar. 

2. Stamp de aardappelen vervolgens fijn met een scheutje melk en de roomboter. Bewaar de rest van de melk voor de saus. 

3. Vet 12 vormpjes in met wat roomboter en bekleed de bodem met bakpapier. Druk vervolgens in ieder vormpje een plakje taartdeeg. Snijd de randjes deeg weg en prik de bodem in met een vork.

4. Bak de spekjes knapperig en laat ze afkoelen. Snijd de rookworst in ringen en plaats de plakjes op het deeg.  

5. Meng de zuurkool met aardappelpuree en plaats dit mengsel op de plakjes rookworst. Strooi hier vervolgens de knapperige spekjes over. 

6. Meng de crème fraîche, mosterd en eieren met de rest van de melk. Breng dit mengsel vervolgens op smaak met zout en peper. Giet dit mengsel in de vormpjes en bestrooi met kaas. Stop de taartjes vervolgens voor 25 minuten in de oven.

Variatietip: Voor een vegetarische versie kun je ook vegetarische rookworst en spekjes gebruiken. 

Zuurkooltaartjes met spekjes

Meer weten over eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Sharon de Miranda aan het koken