Van gewas tot gerecht: zuurkool van rode kool

Yvon Jaspers kookt met BinnensteBuiten chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Ramon toont de veelzijdigheid van elk gewas, zodat ook jij van boer tot bord weet te koken. Het recept van deze week: zuurkool van rode kool! Benieuwd hoe jij dit kunt maken? Lees het recept en bekijk de video hier.

Van gewas tot gerecht #9 zuurkool rode kool - Onze boerderij: en nu zelf
4 min 36 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Yvon Jaspers kookt met chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de nieuwe webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Deze aflevering: zuurkool van rode kool.

Ingrediënten 

Voor 3 potten zuurkool  

  • 3 kilo kool (zoals rode kool, witte kool of spitskool)
  • 67,5 gram zout

Benodigdheden

  • 3 grote weckpotten
  • Optioneel: keukenmachine

Bereidingswijze

1. Steriliseer eerst de weckpotten. Dat kan op verschillende manieren: zet de potten in de vaatwasser op de allerheetste stand (minimaal 65 graden), en laat deze erna ondersteboven op een theedoek uitdampen. Of kook de potten in een pan water voor zo'n 10-15 minuten. Haal dan de potten met een tang uit het water en laat ze ondersteboven uitdampen. Dan zijn ze klaar voor gebruik!

2. Snijd de kool grof en snijd deze erna in de keukenmachine in smalle reepjes. Heb je geen keukenmachine? Snijd dan meteen de kool dun.

3. Voeg het zout toe aan de kool en masseer de kool vervolgens flink met je handen. Je zult zien dat de structuur van de kool verandert en er vocht vrijkomt.

4. Vul de potten met de kool. Zorg ervoor dat de potten niet te vol komen te staan. Het vocht mag niet tussen de rubberen ring van de weckpot komen.

5. Stamp de kool heel goed aan. Leg eventueel een koolblad bovenop de zuurkool en druk deze onder het sap. 

6. Sluit de potten af en zet ze op een droge, donkere plek in huis. Dan doen de melkzuurbacteriën het werk en verandert je kool langzaam aan in zuurkool.

7. Proef na een week hoe de zuurkool smaakt. Is het nog niet zuur genoeg? Laat de zuurkool dan nog een paar dagen fermenteren. Ben je tevreden met de smaak? Zet dan de zuurkool in de koelkast om het fermentatieproces te stoppen. De zuurkool is dan maandenlang houdbaar.

Zuurkool
yvon jaspers ramon brugman onze boerderij: en nu zelf zuurkool rode kool

Ramons tips

  • Heb je alleen restjes kool in de koelkast? Houd dan per kilo kool 22,5 gram zout aan en maak zuurkool met wat jij in huis hebt!
  • Zuurkool kun je goed op smaak brengen met kerrie. Een beetje gember er nog bij en je weet niet wat je proeft!

 

Kijk ook Onze boerderij: en nu zelf aflevering 10

In aflevering 10 van Onze boerderij: en nu zelf komen koeienboer Evert en zijn geliefde Maud langs bij Yvon om bij haar kalfjes te kijken. Hoe gaat het met haar land? En zou het wel genoeg opbrengen als ze ervan moest leven?

Maud

Meer Van gewas tot gerecht

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten.

Ramon en Yvon