Bloemkool is één van de bekendste groenten van het land. Maar wist je dat er naast de witte bloemkool ook andere kleuren bloemkolen bestaan? Wij zetten ze op een rijtje en geven je meer info over de voedingsstoffen.

Een gezonde keus

Bloemkool behoort tot de kolen en is erg gezond. Naast dat bloemkool veel vezels en voedingsstoffen bevat, verlaagt bloemkool ook de kans op chronische ziekten. In kolen zitten glucosinolaten. Dit zijn gifstoffen aangemaakt door de kool en beschermen de kool tegen insecten, maar dit geeft de kool ook zijn kenmerkende smaak. Glucosinolaten dragen bij aan de bescherming van het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen. Een te grote hoeveelheid glucosinolaten kan voor schildklierproblemen zorgen. Normale consumptie van kolen levert geen gezondheidsproblemen op.

Kleurrijke bloemkool 

Bloemkool heb je in verschillende kleuren, zo heb je naast de welbekende witte bloemkolen ook varianten in het groen, paars en zelfs oranje. Dat is nog eens een kleurrijke groente!

Oranje Bloemkool

Veelzijdig

Bloemkool is een ontzettend veelzijdige groente om mee te koken. Denk eens aan een bloemkoolsoep of een romige bloemkoolschotel uit de oven. Vergeet daarbij de stronken niet, deze zijn eetbaar en ideaal voor in de soep of om te grillen. Zin in een heerlijke soep met een couscous dessert? Onze BinnensteBuiten chef Nadia deelt haar recept voor dit gerecht.

Milieubelasting 

Doordat bloemkool uit Europa komt heeft het een lage milieubelasting. Wil je het milieu zo min mogelijk belasten? Koop dan vooral bloemkool tussen juni en november. In deze periode komt de bloemkool namelijk van Hollandse bodem.

Wil je bloemkool zo lang mogelijk bewaren? Vries deze dan in, dan blijft bloemkool wel een jaar goed. In de koelkast kun je bloemkool ongeveer een week bewaren. Je kunt bloemkool natuurlijk ook uit de diepvries kopen.

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

yvon jaspers ramon brugman onze boerderij: en nu zelf pompoen pizza