Onderzoeken van onze programma’s Pointer en Keuringsdienst van waarde hebben afgelopen jaar 224 Kamervragen opgeleverd. Het onderzoek van Pointer naar het ‘kanaaldrama’ in Twente zorgde in totaal voor maar liefst 19 Kamervragen. 

Kamervragen na onderzoek Pointer en Tubantia

Ruim 400 woningen verzakten bij het kanaal Almelo-De Haandrik na werkzaamheden van de provincie. De werkzaamheden zijn al vier jaar afgelopen, maar nog steeds staan er woningen die letterlijk ondersteund moeten worden en breken er muren af. Het onderzoek was voor kamerlid Sandra Beckerman (SP) reden om vragen te stellen over het kanaaldrama aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers.

Lees ook

Racisme binnen de politie

Mede door onze documentaire De blauwe familie werd het onderwerp racisme binnen de politie actueler dan ooit tevoren. De Tweede Kamerleden Michiel van Nispen en Renske Leijten (SP) stelde naar aanleiding van de documentaire Kamervragen. Doordat in De blauwe familie klokkenluiders uit de politieorganisatie aan het woord kwamen die hiervan melding maakten bij hun werkgever, is er een grotere belangstelling voor dit onderwerp gekomen en zijn al de nodige acties ondernomen.

Lees ook

2DOC: De blauwe familie

Kamerdebat na docu De blauwe familie over racisme bij politie

Afgeknipte ogen bij garnalen leiden tot Kamervragen

Een onderzoek van Keuringsdienst van waarde over de kweekgarnaal leidde afgelopen oktober tot Kamervragen van PvdD. Om het voortplantingsproces van garnalen te versnellen zou een oog worden afgeknipt, om zo de productie van hormonen af te remmen. In het steeltje van het oog ligt een klier die de hormonen aanmaakt. Door het oog weg te halen kan de garnaal eerder beginnen met eieren leggen.

Lees ook

Kamervragen over subsidie om wolven te weren

Ondanks vele wolvenaanvallen, is er slechts een derde van subsidies voor wolfwerende maatregelen gebruikt. Dat blijkt uit een rondgang van Pointer bij 12 provincies. In de provincie Drenthe is veel onrust omdat de wolf wekelijks dieren aanvalt, zoals schapen. Het aantal gedode dieren door een wolf is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Dat slechts 1 op de 3 subsidies is gebruikt voor wolfwerende rasters, was aanleiding voor PvdD om Kamervragen te stellen.

In totaal werden er dus 224 Kamervragen gesteld. De meeste vragen waren voor de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (bij vijf onderzoeken). Zestien van de twintig keer waren de Kamervragen een gevolg van onderzoek door Pointer.