We leven in een maatschappij waarin veel wordt geconsumeerd. Niet erg duurzaam. Mogelijk kan seculaire consumptie een oplossing bieden. Hier 7 producten die je tweedehands als ‘nieuw’ kan scoren.

1 Meubels  

Wist je dat er in Europa jaarlijks meer dan 20 miljoen meubels worden weggegooid?! Ananda van Doorn is één van de oprichters van Reliving. “Reliving probeert de problematiek van tweedehands meubels aan te pakken”, vertelt Ananda in rubriek De Menselijke Maat, uit radioprogramma De Ochtend van 4. “Door de koper het gevoel te geven dat hij/zij een nieuw product koopt. Dit begint in de presentatie. Daarnaast hebben we een klantenservice en bezorgen we gemakkelijk thuis.” 

Luister hier naar Ananda

2 Planten 

Planten maken je huis een stuk gezelliger. Naast sfeer zorgen ze ook voor minder stress. Gelukkig bestaan er nu plantenasiels. Hier kan jij betaalbaar jouw tweedehands plant scoren. Meer weten over de werking van jouw kamerplant? Dat lees je hier! In het artikel kan je gelijk kijken hoe je met producten die je eigenlijk weg wil gooien, toch nog een leuke plantenbak kan maken.

3 Zonnepanelen 

Zit jij eraan te denken jouw huis te verduurzamen? Dan overweeg jij misschien wel zonnepanelen te plaatsen. Deze kan je tegenwoordig ook tweedehands scoren. Niet alleen extra duurzaam, maar ook een stuk goedkoper. De aanschafkosten van een tweedehands zonnepaneel variëren van 20% tot 60% van de nieuwprijs. 

Dit moét jij weten over jouw zonnepanelen

Still BinnensteBuiten
Still BinnensteBuiten

4 Kleding  

Winkels met tweedehandskleding schieten als paddenstoelen uit de grond. Mogelijk een welkome ontwikkeling, gezien de kledingindustrie verantwoordelijk is voor 8% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Fleur is helemaal gestopt met het kopen van nieuwe kleding. “We worden constant verleid door grote modeketens, de koopjes lijken aantrekkelijk, maar wie betaalt de eerlijke prijs?”, schrijft ze in een artikel van BinnensteBuiten.

5 Huizen

Ook huizen kunnen tegenwoordig gemaakt worden van gerecycled materiaal. Marloes en Bram hebben hun huis gemaakt van gerecycled plastic. Hoewel ze eerst voor gek werden verklaard, hebben zij zich niet laten tegenhouden. "In dit huis zit meer dan één miljoen boterhamzakjes." 

Bekijk hier het huis van plastic

6 Eten 

Tweedehands ‘eten’ is natuurlijk niet iets wat je zomaar kan aanschaffen. Het is wel goed om je bewust te zijn van de hoeveelheid voedselverspilling in Nederland. Met z’n allen gooien we in Nederland per jaar 589 miljoen kilo aan voedsel weg. Eten uit blik, fermenteren en restjes doneren zijn slechts een greep uit de oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan.  

5 oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan

7 Kunst 

De productie van plastic is de laatste veertig jaar verviervoudigd, schrijft The Huffington Post. Ieder jaar komt er tussen de 4.8 en 12.7 miljoen ton plastic afval in het water terecht. De plastic soep in onze oceanen is een groot probleem. Kunstenaar Benjamin Von Wong wil met zijn enorme kunstwerken - gemaakt van wegwerpafval - laten zien dat ieder gedumpt rietje er één te veel is. Bekijk zijn kunstwerken en/of maak jouw eigen kunstwerk van afval!

Knutselen met plastic
Knutselen met plastic