Droom jij er ook van? Eindeloos veel geld (meer dan negen nullen) op de bank en de wereld overvliegen met een privéjet? Ach, dat leven is ook maar weggelegd voor 2189 miljardairs, stelt de Zwitserse bank UBS in een nieuw rapport. En deze groep is alleen maar rijker geworden de afgelopen (corona) maanden. Wij leggen uit hoe dat kan...

Financiële crisis door Covid-19? Niet op de bankrekeningen van deze miljardairs…

Het rapport van UBS

Voordat we ons laven aan de miljardairscijfers, lijkt het ons goed om even uit te leggen waar deze feiten vandaan komen. Het is de zevende keer dat UBS, een grote Zwitserse bank, naar buiten komt met een rapport over de rijkdom van de miljardairs op deze wereld. De bank heeft naar eigen zeggen 60 miljardairs gesproken en heeft een grote database met gegevens van de rijken der aarde. Goed, dan is het nu tijd voor de uitkomsten, want die zijn best indrukwekkend…

Lees ook:

Cijfers waar de gemiddelde ondernemer van droomt

Waar de lokale ondernemer op de hoek het moeilijk heeft met de genomen maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, zien de miljardairs van deze wereld hun fortuin met een kwart groeien, laat het rapport zien. Je zou denken: hoe is dat nou mogelijk in een tijd waarin onrust heerst in de financiële sector…

Nou, dat is precies waar de meeste miljardairs hun kansen hebben gepakt. Volgens Stadler, hoofd van de wereldwijde family office-afdeling UBS, konden de superrijken profiteren van de crisis omdat ze genoeg geld achter de hand hadden om meer bedrijfsaandelen te kopen. En dat bleek een gouden zet. Toen de aandelenmarkten in flinke crisis zaten, stonden zij vooraan. De wereldwijde aandelenmarkten zijn sindsdien (redelijk) hersteld en maken een groot deel van de verliezen goed. En daarmee zijn de aandelen in waarde weer gestegen. Flink cashen voor de miljardairs dus…

De bedragen

Het klinkt misschien allemaal wat abstract, die aandelen. De cijfers maken het - hopelijk - concreter. De miljardairs zagen hun rijkdom gemiddeld met 10,2 miljard dollar groeien - omgerekend 8,7 miljard euro. Een flinke groei voor mensen als Jeff Bezos, de grote baas van Amazon. Ook cosmetica-ondernemer Kylie Jenner mag zich scharen tot deze superrijken.

Jeff Bezos met partner

Geven ze iets terug aan de maatschappij?

Hoe is het toch mogelijk dat de een net zijn huur kan betalen en dat deze mensen zwemmen in het geld? Luke Hilyard, uitvoerend directeur van het High Pay Center, een denktank die zich richt op buitensporige beloning, is niet te spreken over deze ongelijkheid. "Iedereen die op deze schaal rijkdom vergaart, kan het zich gemakkelijk veroorloven om het loon te verhogen van de werknemers die hun rijkdom genereren."

Miljardair Kylie Jenner

In Australië schonken slechts twee miljardairs 275 miljoen euro

Dat betekent niet dat alle miljardairs hun miljarden voor zichzelf houden. "Ons onderzoek heeft 209 miljardairs geïdentificeerd die van maart tot juni 2020 publiekelijk een totaal equivalent van 6.1 euro miljard hebben toegezegd", aldus het rapport. "Ze hebben snel gereageerd, op een manier die lijkt op rampenbestrijding, door onbeperkte subsidies te verstrekken, zodat de begunstigden kunnen beslissen hoe ze het geld het beste kunnen gebruiken."

Dat klinkt mooi, maar dat geldt zeker niet voor alle miljardairs, stelt Stadler. "Uit het onderzoek blijkt dat Britse miljardairs veel minder hebben gedoneerd dan die uit andere landen. In de VS schonken 98 miljardairs in totaal 3.8 miljard, in China schonken 12 miljardairs 578 miljoen en in Australië schonken slechts twee miljardairs 275 miljoen euro."

Lees ook:

Druk op miljardairs wordt opgevoerd

Stadler heeft eerder gewaarschuwd: op een moment komt er een wereldwijde opstand tegen de superrijken, denkt hij. Sinds die uitspraak drie jaar geleden, is het fortuin van miljardairs met 3.5 miljard euro gestegen. "We bevinden ons op een keerpunt", aldus Stadler. "De rijkdomconcentratie is even hoog als in 1905, daar maken miljardairs zich zorgen over. Het probleem is de kracht van rente op rente - dat maakt het grote geld groter en de vraag is in hoeverre dat duurzaam is en op welk punt zal de samenleving ingrijpen en terugslaan?"

Staan we aan de vooravond van een opstand tegen de miljardairs? Het zou zomaar eens de volgende maatschappelijke rel kunnen worden… Zou jij gaan protesteren?