Zo neem je afscheid van fast fashion

Dat de fast fashion industrie niet duurzaam is, weten de meeste mensen wel. Maar wist je ook dat onze oude kledingstukken soms eindigen op een vuilnisbelt aan de andere kant van de wereld? Met alle gevolgen van dien. In de eerste aflevering van De prijsknaller aanschouwt presentator Ersin Kiris dit met eigen ogen en vraagt hij zich hardop af: wat kunnen we hieraan doen?

Aflevering terugkijken

In deze aflevering zien we ook Liz Ricketts. Zij probeert met haar stichting het fast fashion-probleem aan te kaarten. Ze neemt Ersin mee langs de markten waarop onze afdankertjes verkocht worden. Dat wat de marktlieden niet aan de man krijgen, eindigt op een vuilnisbelt aan de rand van het dorp, vlakbij de zee. Liz heeft dit inmiddels vaker gezien, Ersin ziet ‘t voor het eerst. 'Het was zo surrealistisch, alsof ik in een sciencefictionfilm zat. Ik zag gigantische bergen afval die voornamelijk uit afgedankte kleding bestonden.'

'Ik zag gigantische bergen afval die voornamelijk uit afgedankte kleding bestonden.'

Ersin Kiris

Tussen de koeien die door het afval lopen te grazen, vertelt Liz wat wij als consument kunnen doen. Haar conclusie is duidelijk: 'We moeten absoluut stoppen met te veel produceren en consumeren.' Ook Marieke Eyskoot, expert op het gebied van duurzame mode, maakt ons in de aflevering bewust van de gevolgen van de op hol geslagen mode-industrie. 'Dat iets goedkoop is, betekent niet dat het weinig kost, maar dat iets of iemand anders dan jij de prijs betaalt.' 

Maar wat kun je zelf doen? Hoe draag je met kleine stapjes bij aan een groenere wereld met duurzame kleding en minder afval? Dat lees je hier. 

Ersin Kiris en Liz Ricketts bij een vuilnisbelt vol afgedankte kleding

Houd de kleding die je hebt zo lang mogelijk

We zien onze kleding steeds meer als een wegwerpproduct. En dat is niet zo gek; het wordt voor spotprijsjes verkocht. Duurzame kleding? Nee hoor, we gaan het liefst voor een zo vol mogelijk mandje, voor een zo laag mogelijk bedrag. Ben je erop uitgekeken of zit er een klein gaatje in? Dan kieperen we het zonder moeite in de textielbak. Weer een goede daad verricht! Dénken we. Ondertussen dragen we alleen maar bij aan het probleem. Wat je kunt doen, is proberen je kleding zo lang mogelijk te houden. Maar hoe doe je dat?
 

Herontdek je kledingkast

Heb jij je kledingkast weleens echt goed op de kop gezet? Wat zijn de verborgen pareltjes die je een beetje vergeten was of die je anders kunt combineren? Zou je die ene broek wel dragen als je ‘m een beetje inkort? Door op avontuur te gaan in je eigen kledingkast, ontdek je dat je misschien wel veel meer moois hebt dan je dacht.

Winkel in je eigen kledingkast

Kies kwaliteit boven kwantiteit

Als je wil dat je kleding zo lang mogelijk meegaat, is het slim om voor kleding van betere kwaliteit te kiezen. 'We dragen vaak 20% van onze kast 80% van de tijd, en hebben dus helemaal niet zoveel nodig', geeft Marieke Eyskoot aan. Het klinkt misschien leuker om ‘meer voor minder’ te kopen, maar deze tip van Marieke scheelt je juist tijd, stress en zelfs geld.

Draag elke dag een nieuw kledingstuk uit je eigen kast

Tijd voor een challenge! Draag elk kledingstuk uit je kast één keer, totdat je alle kleding uit je kast gedragen hebt, sportkleding en ondergoed uitgezonderd. Zo herontdek je bepaalde kleding, maak je nieuwe combinaties en leer je out of the box denken. Na deze challenge zal je merken dat je ‘uit het oog verloren’ kleding, weer veel vaker draagt.

Check de challenge

Ruil kleding met vrienden in plaats van ze te doneren

Als je dan toch echt bent uitgekeken op bepaalde kledingstukken, organiseer dan een kledingruil. 'Zo weet je zeker dat het terecht komt bij iemand die het daadwerkelijk gaat gebruiken', geeft Liz aan. 

Toch iets nieuws?

Tuurlijk, we hebben allemaal wel eens zin in iets nieuws. Hoe maak je dan toch een bewuste, duurzame keuze?
 

Koop duurzaam

Misschien ken je winkels en merken waarvan je zeker weet dat ze duurzaam zijn. Voor anderen is dit nog onbekend terrein. Waar begin je dan? Marieke tipt verschillende accounts, zoals de @GoodonYou_app, de site @When_Sara_Smiles en de Fashion Checker van @schonekleren. Ook op haar eigen account @mariekeeyskoot vind je tips over een duurzame levensstijl.

'Dat iets goedkoop is, betekent niet dat het weinig kost, maar dat iets of iemand anders dan jij de prijs betaalt.'

Marieke Eyskoot
Geef een kledingstuk een tweede leven

Probeer je kleding tweedehands te kopen, in plaats van nieuw. Dat kan op een markt, in vintage kledingwinkels, op apps of via vrienden. Ook hier kun je een challenge van maken, alleen of samen met vrienden. Koop een jaar lang geen nieuwe kledingstukken, alleen tweedehands. Of begin kleiner en probeer het eerst eens drie maanden.

En, óók als je tweedehands koopt, is het altijd goed om de #30-wears regel toe te passen. De Britse Livia Firth (de vrouw van acteur Colin Firth uit Bridget Jones) bedacht deze regel. De insteek is dat je een kledingstuk alleen koopt als je het minimaal dertig keer gaat dragen.

'We moeten absoluut stoppen met te veel produceren en consumeren.'

Liz Ricketts

Is een kledingstuk op een gegeven moment echt ‘op’? Dan kun je altijd nog proberen om het te recyclen. Een tas van een oude spijkerbroek, een sjaaltje van een shirt of een etui van een rokje. Wees creatief!
 

Laat je stem horen!

Misschien wel de belangrijkste tip van Marieke? Laat van je horen! 'Steeds als je iets koopt zeg je eigenlijk: "ik vind het geweldig wat je doet, hier is mijn geld om ermee door te gaan." Als wij het niet meer willen hebben of kopen, is er geen reden meer om slechte kleren te maken.'

Daarnaast geeft ze aan dat je altijd vragen kunt stellen. Weet je niet waar het kledingstuk dat je in je hand hebt vandaan komt? Of hoe het geproduceerd wordt? Vraag het in de winkel, raadpleeg onafhankelijke organisaties of vraag het op social media. Leest gelijk iedereen mee.

Welke tip ga jij proberen toe te passen?
  1. Houd de kleding die je hebt zo lang mogelijk 0% (0 votes)
  2. Ruil kleding met vrienden in plaats van ze te doneren 100% (1 vote)
  3. Koop tweedehands in plaats van nieuwe kleding 0% (0 votes)

De prijsknaller

In De prijsknaller onderzoeken Ersin en Eva wat de schaduwkanten van de productie van goedkope producten zijn. Wat zijn de kosten die de winkels en fabrikanten liever niet melden, zoals de impact op het milieu en de mensen die het product maken? Kijk De prijsknaller over kleding terug en leer meer over het fast fashion-probleem.

De prijsknaller