Vaak zijn groente zoals bonen verkrijgbaar in glazen potten, aluminium blik of plastic zak. Maar in welke verpakking zijn ze het best voor milieu en gezondheid? Radioprogramma Spraakmakers zoekt het uit.

Oppotten van seizoensgroenten  

Volgens Paulien van der Geest, expert bij kenniscentrum Milieu Centraal, is het ideaal om groenten te eten die in het seizoen zijn. ‘Veel mensen weten dat seizoensgroenten uit lokale velden in Nederland of omstreken een goede keuze zijn.’

Dit is het moment waarop fabrikanten hun producten in potten, blikken en zakken verpakken. Ook buiten het seizoen zijn deze verpakkingen dus een prima alternatief. 

Van der Geest legt uit dat je op deze manier voorkomt dat je groenten kiest die gekweekt zijn in kassen met behulp van fossiele brandstoffen. Nederland teelt namelijk groente en fruit ook buiten het seizoen in kassen.

Het energieverbruik voor de verwarming en belichting van deze kassen is aanzienlijk. Daarom zijn deze soorten groente en fruit meestal niet de meest duurzame optie.

Spraakmakers: groente uit blik, glas of stazak?

Spraakmakers-verslaggever Marielle Beers duikt de keuken in met Paulien van der Geest van kenniscentrum Milieu Centraal. Wat is beter: groente uit blik, glas of stazak?

Groente

Stazak geen sta-in-de-weg 

Qua verpakking maakt het volgens Van der Geest niet veel verschil of je kiest voor glas, blik of diepvries. ‘Het belangrijkste is dat je niet kiest voor ingevlogen groenten.’ En ook voor de gezondheid maakt het niet uit: groente uit blik, vriezer of pot bevat evenveel voedingsstoffen als verse groente.

Wel kan er zout en/of suiker zijn toegevoegd aan de blikken of potten. Het Voedingscentrum adviseert dan ook te kiezen voor de varianten zonder toevoegingen

Van der Geest is zelf een groot voorstander van de stazak (plastic zakken die rechtop staan). ‘Grappig genoeg heeft deze verpakking de laagste milieubelasting. En het leuke is: vaak bevatten stazakken mixen met linzen of bonen.

Dit is een win-winsituatie, omdat we vaker zouden moeten kiezen voor plantaardige eiwitten. Bonen en linzen zijn uitstekende bronnen van plantaardige eiwitten.’ 

 

Wil je meer artikelen lezen over Eerlijker Eten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Al 14.000 mensen gingen je voor.

keuringsdienst van waarde - kip en ei