De 49-jarige Kees Momma is autistisch. Dankzij zijn ouders kan Kees omgaan met zijn angsten en obsessies. Maar wat gebeurt er als zijn ouders, beide in de 80, niet meer voor Kees kunnen zorgen? In Het beste voor Kees volgt filmmaker Monique Nolte het gezin in hun pogingen een toekomstperspectief te creëren voor Kees. Kijk deze veelbesproken documentaire uit 2014 nu terug via NPO Start

Autisme

Toen Kees in 1965 werd geboren, was er weinig bekend over autisme. De artsen stelden de diagnose ‘zwakzinnig’ en adviseerden Kees te laten opnemen in een inrichting. Zijn ouders besloten hem thuis te houden. Door zich aan te passen aan hun zoon ontwikkelde hij zich tot een relatief zelfstandige man.

Op goede dagen zit Kees in zijn chalet in de tuin waar hij huizen op schaal natekent. Of hij reist met zijn modeltrein door Europa, waarbij hij de rit in zijn hoofd naspeelt. Op slechte dagen, wanneer zijn angsten of obsessies de kop op steken, heeft Kees het zwaar.

Als het te warm is voor de tijd van het jaar straft Kees zichzelf: ‘Vanmiddag bij de thee doe ik het heel karig. Als het kouder was geweest dan had ik wel een lekker gebakje genomen, maar dat zit er vandaag niet in. Ik neem een eenvoudig biscuitje vanwege de te hoge temperaturen.’

‘Ik wil niet geconfronteerd worden met de gebreken die ik zelf ook heb’

De beste oplossing voor Kees

Het is zijn moeder die hem rustig krijgt. Kees moet er niet aan denken hoe het met hem verder moet als zijn ouders ziek worden of zelfs komen te overlijden. Waar moet hij heen? Het wonen tussen andere mensen met een beperking ziet hij niet zitten: ‘Ik wil niet geconfronteerd worden met de gebreken die ik zelf ook heb.’

Inmiddels zijn de levens van vader, moeder en zoon zo verstrengeld geraakt dat zij verstrikt zitten in een situatie waaraan geen ontsnappen mogelijk lijkt. De vraag rijst of Kees nog kan leren een eigen leven op te bouwen. Kees’ ouders staan voor een dilemma waarmee veel mantelzorgers zich geconfronteerd zien: waar vinden ze een goede plek voor Kees en iemand die hem net zoveel tijd, aandacht en zorg kan bieden als zij?

Een dilemma dat alleen maar nijpender wordt nu er door de decentralisatie van de zorg een groter beroep op mantelzorgers gedaan gaat worden. Niets lijkt goed genoeg voor Kees. En ondertussen tikt de klok door en verstrijkt kostbare tijd.

Het beste voor Kees terugkijken? 

De documentaire over Kees Momma en zijn ouders werd in 2014 voor het eerst uitgezonden door KRO-NCRV. Kijk de documentaire terug via NPO Start.

Kijk Het beste voor Kees hier terug

 

Het beste voor Kees is een coproductie van Selfmade Films en KRO-NCRV en kwam tot stand met steun van het Mediafonds.