Houtskoolmaskers, tandpasta én sap: wondermiddel of waanzin?

Houtskoolmaskers, houtskooltandenpasta en zelfs sap met houtskool. De schappen zien zwart van de spullen met actieve kool. Ze claimen goed te zijn voor de gezondheid of een mooie huid maar is dat ook zo? De Keuringsdienst neemt het onder de loep!

Wat is actieve kool?

Bij houtskooldenk je waarschijnlijk als eerste aan kolen voor op je barbecue. Maar als dit geactiveerd is wordt het gezien als wondermiddel. Door hout, kokos of bamboe te verhitten met heel weinig zuurstof ontstaat er houtskool. Houtskool is iets anders dan actieve kool. Bij actieve kool wordt de houtskool geactiveerd met stoom of chemicaliën in een hele hete oven (900 à 1000 graden) tot een poreus zwart materiaal. De stoom eet op sommige plekken de kool weg waardoor er gaatjes ontstaan. Daarmee wordt de adsorptiekracht van de kool vergroot. Waarom wordt het geactiveerd? De geactiveerde houtskool adsorbeert meer stoffen dan de niet-geactiveerde houtskool.

'Houtskool is een belangrijk onderdeel in mijn dagelijkse verzorging'
Choices

Het kan daardoor worden ingezet bij sommige acute vergiftigingen. Actieve kool kan namelijk stoffen aan zich binden en onschadelijk maken. Het is een bekend product als medicijn: Norrit, wordt bij bijvoorbeeld diarree gebruikt. Maar tegenwoordig wordt dit medicijn dus ook gebruikt in de cosmeticawereld of als sapjes die gezond zouden zijn. Vaak onder de naam ‘charcoal’ of ‘activated charcoal’. Van zwarte tandenpasta voor wittere tanden tot gezichtsmaskers voor een goed gereinigde huid. Maar hoe goed zijn deze producten nou werkelijk voor je?

Maar…

Er zit namelijk een keerzijde aan. De actieve kool adsorbeert niet alleen de ‘slechte’ stoffen, maar ook de ‘goede’ stoffen. De kool kan namelijk geen onderscheid maken tussen de twee. Stoffen die je wel nodig hebt. Denk aan vitamines, mineralen en zelfs uit medicijnen die je die dag hebt genomen.

En voor de tandenpasta meent mondhygiënist Dagmar Else Slot dat in veel van de houtskooltandenpasta’s geen fluoride zit. Dit is van belang om je tanden en kiezen sterk te houden en gaatjes te voorkomen. Ook trekt ze het schuren van het tandglazuur door de actieve kool in twijfel.