‘Ik probeer mensen met elkaar te verbinden door middel van eten’

Culinair schrijver Jonneke de Zeeuw a.k.a. Mooncake viert alle verschillende eetculturen in Nederland met haar blogs, foodtours en boeken. Eten brengt mensen samen, maar het staat ook symbool voor haar urgente boodschap: ‘Hier kan de nieuwe identiteit van Nederland zich vormen.’ 

Wat waardeer je zo aan de eetculturen in Nederland? 

Jonneke: ‘Dat er zo ontzettend veel is. We hebben meer dan 120 verschillende eetculturen. Ik vind het leuk dat naarmate je je meer verdiept in een eetcultuur, je merkt dat bepaalde smaken ook in andere culturen voorkomen. Dat je een gerecht op een andere manier ergens terugziet.’

'Mijn oma deed al in de jaren ‘60 een Chinees-Indische kookworkshop'

Hoe groeide jij op met eten? 

‘Koken en uit eten gaan was voor mijn ouders een belangrijk ding. Ik ben opgegroeid in Eindhoven. Mijn moeder had daar een hoop vriendinnen met Arubaanse en Indische roots, en daar kreeg ze allemaal recepten van. Mijn oma deed al in de jaren ‘60 een Chinees-Indische kookworkshop, wat in die tijd best wel bijzonder was.’ 

jonneke de zeeuw eetculturen nederland
jonneke de zeeuw eetculturen nederland

Kreeg je op school ook wat mee van andere eetculturen? 

‘Ik zat bij kinderen in de klas met allerlei achtergronden. Als er een Sinterklaas- of kerstviering was, kwamen er verschillende gerechten op tafel. Ik proefde dus veel eten via andere kinderen. Zo stopte de Chinese oma van een schoolvriendinnetje me al vroeg spekkoek toe.’ 

'Er werd eerst niets gepubliceerd over de plekken waar ik zelf graag at. Daarom ging ik het zelf maar doen’

Hoe heb je van je passie je werk gemaakt? 

‘Ik merkte al best snel dat er niet veel werd gepubliceerd over de plekken waar ikzelf het liefst kwam. Dus toen dacht ik: dan ga ik dat zelf maar doen. Daarom ben ik mijn blog begonnen, dat inmiddels mijn bedrijf is.’

En hoe ontdek je dan telkens nieuwe eetplekken in Nederland? 

‘Ik ga gewoon naar een stad, dorp of plaats en ik kijk of er wat is. Altijd als ik onderweg ben, kijk ik door de bril van: is er iets bijzonders? Als ik in de tram zit en een nieuw plekje spot, dan sla ik die op en ga ik er later naartoe. Ik ben er altijd mee bezig. En ik ontvang ook tips van mijn volgers.’ 

jonneke de zeeuw eetculturen nederland
jonneke de zeeuw eetculturen nederland

Hoe is dat voor de mensen om jou heen? 

‘Heel leuk, haha! Zij eten vrolijk mee. Toen ik mijn boek schreef, had ik heel veel leftovers in de koelkast. Die kon ik mooi uitdelen.’ 

Wat is de drijfveer in jouw werk? 

‘Ik probeer te laten zien hoe lekker Nederland geworden is. En ik probeer mensen met elkaar te verbinden door middel van eten, en ze thuis te laten voelen. Het idee is om te laten zien waar onze nieuwe identiteit kan zitten, als land.’ 
 

'Ik wil mensen laten zien waar onze nieuwe identiteit als land kan zitten'

Tot slot: wat is jouw ultieme comfort food tip?  

‘Als ik thuis niet kook, maar afhaal, dan ga ik voor Indiaas streetfood. Vegetarische samosa chaat met kikkererwten, tomaat, ui, salade en chutneys geeft altijd zo’n smaakexplosie in je mond. Het valt niet zwaar, maar geeft echt goede energie. En als ik wil uitpakken voor mijn familie, dan ga ik voor fesenjān: een Iraans stoofgerecht met granaatappelmolasse en walnoten. Daar serveer ik dan saffraanrijst bij. Heerlijk!’

Meer weten over eten? Aan jou de keuze!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten.

gijs staverman ramon brugman lekkere track croissant