Het is zo klaar als een klontje: suikers worden peperduur zodra er kokosbloesem of palm voor staat. Ongeraffineerde suiker noemen ze dat. Maar waarom is simpele kristalsuiker spotgoedkoop en betaal je voor ongeraffineerde palmsuiker en kokosbloesemsuiker de hoofdprijs? Is de ene suiker beter dan de andere? Alles op tafel zoekt het uit. 

Suiker is in twee categorieën op te delen: geraffineerde suiker en ongeraffineerde (natuurlijke) suiker. Die eerste zou zó ongezond zijn dat zelfs bakkers ze in de ban hebben gedaan. Maar is natuurlijk écht beter? 

 

Geraffineerd versus ongeraffineerd 

Geraffineerde suiker is gezuiverde suiker, meestal gewonnen uit het sap van de suikerbiet of suikerriet.  

Ongeraffineerde suiker kan van allerlei gewassen of andere natuurlijke bronnen gemaakt worden. Ahorn, esdoorn, kokos of agave bijvoorbeeld. Deze suiker wordt wel bewerkt, maar niet schoongemaakt in de fabriek. 

Chef-kok Ramon Brugman legt in Alles op tafel uit: ‘Doordat ze bij ongeraffineerde suikers als kokosbloesemsuiker en palmsuiker alle reststoffen erin laten zitten, krijgt het een andere smaak.’ 

Welke soort suiker koop jij meestal?
Keuzen

Ook een andere prijs 

Niet alleen de smaakt verschilt. Kijk maar eens naar de kiloprijs van verschillende soorten suikers. Die lopen flink uiteen. 

‘Gewone kristalsuiker kost ongeveer een euro per kilo. Die palmsuiker en al zeker de kokosbloesemsuiker kosten tussen de 7 en 20 euro per kilo,’ aldus Ramon Brugman. Is duur dan ook beter?  

 

Vitamines en mineralen 

Gastvrouw Marijn Frank gaat in gesprek met Kim Brouwers, diëtist bij het Diabetesfonds, om tot het antwoord te komen. Brouwers stelt: ‘In ongeraffineerde suiker is nog een klein percentage vitamines en mineralen aanwezig. Deze hoeveelheden zijn echter verwaarloosbaar klein, en leveren geen bijdrage aan je gezondheid.’ 

Maar hoe zit het met je bloedsuikerspiegel dan? Een stabiele bloedsuikerspiegel is het beste voor je lichaam. En verschillende gezondheidsgoeroes zijn ervan overtuigd dat die spiegel bij geraffineerde suikers veel sneller zou stijgen. Waar zijn deze claims op gebaseerd?   

Experiment met geraffineerde witte suiker en natuurlijke suiker 

In Alles op tafel willen we wetenschappelijk bewijs. Presentator Marijn Frank laat daarom haar bloedsuikerspiegel testen. Frank eet onder begeleiding van een expert één taartje met geraffineerde witte suiker. Haar bloedsuikerspiegel komt na het eten van dit taartje op 2,3 mmol/l (millimol per liter) uit.  

Een paar dagen later herhalen we hetzelfde experiment met een taartje dat rijststroop in plaats van geraffineerde suiker bevat.  

Diëtist Kim Brouwers zegt hierover: ‘De verwachting is dat de piek in de rijststroop minder hoog is, en dat de piek pas later komt door een stabielere verwerking van ongeraffineerde suiker in je bloedsuikerspiegel.’ Tenminste, als je de gezondheidsgoeroes moet geloven. 

 

Resultaten 

Wat blijkt? Bij het taartje met de geraffineerde suiker piekt de bloedsuikerspiegel na een halfuur. Bij de variant met rijststroop is dit exact hetzelfde. Daarnaast zorgt het taartje met ongeraffineerde rijststroop voor een hogere piek in de bloedsuikerspiegel.  

‘Er zijn verschillende factoren van invloed op de hoogte van je bloedsuikerspiegel. Toch kun je met deze waarden wel vaststellen dat ongeraffineerde suiker niet gezonder is dan geraffineerde suiker,’ aldus Brouwers. 

Suiker blijft suiker 

 Het idee dat ongeraffineerde suikers gezonder zijn dan geraffineerde witte tafelsuiker kunnen we van tafel vegen. Want suiker blijft immers suiker. Je kunt dus beter op de smaak en prijs van suiker letten, dan op eventuele gezondheidsclaims.   

Als je ongeraffineerde suikers met veel nuttige voedingsstoffen wilt, kom je toch echt bij een stuk vers fruit uit. Slik die stellingen van gezondheidsgoeroes dus niet zomaar voor zoete koek.

 

Alles op tafel kijken 

Het recept: een kleurrijke kas met keuken, gastvrouw Marijn Frank, chef-kok Ramon Brugman én een boodschappentas vol vragen. Samen met verslaggevers Anna Gimbrère en Maarten Remmers wordt in Alles op tafel de werkelijkheid achter ons dagelijks voedsel ontrafeld. Hoe maak je als consument de beste keuze voor jezelf, de wereld en je portemonnee? Lees hier meer over Alles op tafel. 

Alles op tafel wordt geproduceerd door Dahl TV in samenwerking met KRO-NCRV. Vanaf maandag 15 juli wekelijks te zien rond 19.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. Kijk hier de aflevering op NPO Start.

Meer weten over het eten dat je in je boodschappenmand stopt?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

alles op tafel casinobrood sandwichbrood ramon brugman