Chef-kok Sharon de Miranda deelt verse gerechten uit alle windstreken bij BinnensteBuiten én schrijft af en toe een column voor ons. Deze week deelt Sharon welke schoollunch haar kinderen thuis meekrijgen naar school. ‘Mijn raad is: geef je kinderen niet zo overdreven veel eten mee naar school.’ 

Bij ons thuis is de schoollunch een dramatisch onderwerp. Waarom? Ik ben heel makkelijk en vind echt dat onze kinderen zelfstandiger moeten worden. Mijn man denkt hier anders over. Hij snijdt ook nog steeds het fruit in stukjes, terwijl onze zoon twaalf jaar is en onze dochter is tien.  

Ik zeg tegen onze kinderen: Neem een stuk fruit mee en smeer lekker je eigen boterham! Want als zij hun eigen lunch maken, eten ze vol trots alles op. Als papa hun lunch maakt, is het eigenlijk nooit goed: te veel boter, te weinig beleg, of ineens vinden ze hun beleg niet meer lekker... Nou, maak het dan lekker zelf. 😉 Maar wel met een paar regels, of anders gezegd: binnen bepaalde kaders. 

'Van mij mogen onze kinderen geen sap of limonade mee'

Van mij mogen onze kinderen geen sap of limonade mee, gewoon water en bijvullen uit de kraan. Dit kan gelukkig in Nederland. Geen ongezonde koekjes, of liever: helemaal niks zoets. Als de kinderen uit school komen, krijgen ze altijd wat lekkers. En voordat ze naar school gaan ontbijten ze thuis goed. Hoeveel moet een kind eten op een dag? Zoveel hebben ze echt niet nodig tussen 8.30 uur en 14.00 uur. 

Ik ben hier wat fanatieker mee bezig dan mijn man. Hij vindt het fijn om toch een koekje mee te geven en een pakje sap. Ik begrijp hem ook, maar ik kan het niet loslaten dat er zóveel kinderen met honger naar school gaan. Ja: HONGER in Nederland, waarschijnlijk in de klas van je eigen kind(eren). Je kunt je ogen ervoor sluiten of ze openen en rekening houden met het feit dat dit echt zo is.  

Wat kun je hier zelf aan doen? Maak het bespreekbaar thuis, op school, bij de opvang en de sportvereniging... En geef je kinderen niet zo overdreven veel eten mee school! Leer je kinderen rekening houden met een ander, leer je kinderen delen. En misschien wel het allerbelangrijkste: maak het bespreekbaar met je kinderen.  

Schoollunches? Ik zeg volmondig ja! 

Zelf lekker koken met je kinderen na school? Bij deze een leuk recept voor muffins met havermout en maïzenakoekjes: 

Zoete Surinaamse maïzena koekjes en luchtige muffins

Een hardloper uit de Surinaamse keuken: zacht zoete maïzena koekjes. Ze horen een beetje bleek te zijn, bak ze dus niet goudbruin. Dan smelten ze op je tong! Voor een stevige bite bak je ook wat vezelrijke havermout muffins bij met banaan en ahornsiroop. 

schoollunch hartige muffins

Verder lezen:

Meer weten over eten? Aan jou de keus

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten.

gijs staverman ramon brugman lekkere track cocktail