Op Koningsdag gaat iedereen aan de tompouce! Of je nu voor de bakkersvariant of die van de supermarkt gaat; overal vind je het oranje romige gebakje. Maar waarom eten we eigenlijk vooral op Koningsdag een tompouce?
Internationaal gebakje
Eerst het dakje en dan de vulling oppeuzelen. Of gewoon in een keer naar binnen werken, kan jou het ook schelen. Het is overigens niet alleen in Nederland een snack, ook de Italianen (mille foglie), Fransen (millefeuille) en Belgen (boekske of glacéke) doen zich graag tegoed aan de feestelijke patisserie. Zelfs in de VS kan je ze scoren, wie weet krijg je ooit cravings als je daar bent, ze noemen het daar napoleon of a nap.
Waar komt de traditie vandaan?
Het zit zo. Toen Koning Willem-Alexander werd geboren at de familie naast beschuit met blauwe muisjes ook een oranje tompouce. Op zich een goed idee, want beschuit met muisjes is een leuk en lekker, maar toch een beetje een karige versnapering. Met Koningsdag gaat de Nederlandse bevolking in ieder geval los: banketbakkers zien hun omzet vaak verdubbelen ten opzichte van welke andere dag dan ook.
Waar komt de naam tompouce vandaan?
Om het verhaal dan maar compleet te maken; waarom heet een tompouce een tompouce? Er was eens een klein mensje uit Friesland die zijn gebak, ahum, brood verdiende als circusartiest. Deze beste man heette Tom Pouce. Zie jij de link? Nog een leuk en nuttig weetje: het meervoud van tompouce is niet tompoucen, maar tompouces. Klinkt wel deftig, hè?