Naaktbeelden van honderden slachtoffers per maand in Telegram-groepen gedeeld

Honderden personen zijn maandelijks het slachtoffer van exposing: het ongevraagd verspreiden van naaktbeelden op sociale media. In chatgroepen zoals Telegram worden duizenden foto’s en video’s verspreid van onder andere minderjarige meisjes. De tienduizenden leden in die groepen verspreiden ook ruim honderd telefoonnummers van expose-slachtoffers. Dat blijkt uit een analyse van Pointer van chats op het sociale medium Telegram.

De deelnemers van deze chatgroepen proberen vaak te achterhalen welk meisje op de intieme beelden staat. Ze vallen het slachtoffer daarna lastig via Instagram, Snapchat of hun telefoonnummer. Ze proberen seksafspraken te maken, of sturen aan de lopende band beledigingen. Zodra naaktbeelden in zulke grote groepen zijn verspreid, is het nagenoeg onmogelijk om ze nog verwijderd te krijgen.

Expose-chats

Pointer heeft een maand lang vier grote Nederlandstalige expose-chats op Telegram in de gaten gehouden. In die periode zijn 200 duizend berichten verstuurd, waaronder 2.463 video’s en 3.718 afbeeldingen. Daarnaast zijn 137 telefoonnummers van expose-slachtoffers in de groep geplaatst, met als doel om deze personen lastig te vallen.

Strafbaar

Het delen van persoonsgegevens is niet strafbaar, maar daar wil minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid verandering in brengen. Wanneer intimidatie het doel is moet er een straf komen van maximaal één jaar gevangenis op het delen van privégegevens, zo staat in een wetsvoorstel dat hij eerder deze week heeft ingediend.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) laat in een reactie weten bevoegd te zijn om de verantwoordelijken voor het delen van naaktbeelden aan te spreken en te beboeten. “Dat zijn degene die het filmpje deelt, en eventueel de beheerder van de groep waarin de beelden worden gedeeld. De AP kan Telegram in dit geval niet aanspreken.”

De AP raadt slachtoffers aan aangifte te doen bij de politie. “Waar het om beelden van minderjarigen gaat is dat kinderporno. Aangifte doen bij de politie ligt dan het meest voor de hand, gelet op het feit dat het een misdrijf betreft. De politie beschikt bovendien over meer onderzoeksbevoegdheden dan de AP.” De toezichthouder zegt zelf over onvoldoende specialisten te beschikken voor de behandeling van dit soort zaken en er zou ook geen budget voor zijn.

Pointer vroeg Telegram naar hun beleid over exposing. Het platform heeft tot op heden geen antwoord gegeven.

Lees meer op Pointer.nl