Echte dikke roomboter. Met meer natuurlijke antilichamen, eiwitten en bacteriën dan verwerkte melk die we in de supermarkt kopen. En niet te vergeten: héérlijk op brood. Het is hartstikke simpel om zelf ook boter te maken. Hoe je dat doet? Met dit recept voor roomboter sla jij je slag.
Ingrediënten
Wil je zelf roomboter maken? Geen probleem.
Gebruik dan onderstaande ingrediënten. Succes!
- 2 liter rauwe melk
- Kom
- Lepel
- Pot met een deksel
- Kaasdoek
Rauwe melk is melk die rechtstreeks uit de uier van de koe komt en niet verhit is of op enige andere manier verwerkt. Van deze twee liter rauwe melk ga je zo’n 100 gram boter maken.
Receptvideo
Nathalie uit Nieuwe boeren laat in de volgende video zien hoe zij roomboter maakt. Ziet er goed uit toch?
Stappenplan
Heb je alle ingrediënten verzameld? Top, dan kun je aan de slag.
Stap 1: Opromen
Giet de rauwe melk in een glazen kom en zet deze koel. Laat dit een dag staan. Hierdoor ontstaat er een roomrand bovenop de melk. Na een dag schep je de roomrand uit de kom in een pot met een deksel tot de pot halfvol is.
Stap 2: Verzuren
Dek de pot af maar zorg ervoor dat deze niet volledig is afgesloten. Doe dit bijvoorbeeld door een theedoek erover heen te spannen met een elastiek om de pot. Laat de pot weer een dag staan bij kamertemperatuur. Hierdoor rijpt de room en wordt de boter rijker van smaak.
Stap 3: Karnen
Sluit de pot af met de deksel en schud er zo’n 10 minuten mee. Goede training voor de armen!
Hierdoor zal de boter gaan stollen en zich afscheiden. Het vocht wat overblijft, is karnemelk geworden. Dit giet je af en kun je bewaren, gebruiken of/en drinken! Let op: het is wel aan te raden de melk eerst te verhitten tot 75 graden voordat je deze drinkt.
Stap 4: Kneden
Doe de boter die je overhebt in een kaasdoek. Pak een schone kom en vul deze met koud water. Haal deze doek met de boter erin door het water. Hierdoor wordt de boter schoon van overgebleven room. Als het water melkachtig wordt, vervang je het water. Herhaal dit proces tot het water niet meer melkachtig wordt nadat je de boter erdoor gehaald hebt.
Stap 5: Bewaren
Kneed de boter in een vorm waarin je deze wilt bewaren. Als je zout toevoegt, is de boter langer houdbaar. Ook kun je voor de smaak nog kruiden toevoegen. Aan jou de keus!