Simpele vragen, bizarre antwoorden. KRO-NCRV’s Keuringsdienst van Waarde keert maandag 23 september terug met zijn 40e seizoen! In deze reeks onder meer mals vlees dat niet zo mals is, Frans brood dat verre van Frans blijkt, schimmige schimmelkaas, mysterieuze theetrucjes, en saté waarvan niemand meer weet wat het écht is. Verslaggevers Marijn Frank, Sosha Duysker, Ersin Kiris, Stefan Stasse, Maarten Remmers en Pieter Hulst gaan op zoek naar de verhalen achter alledaagse producten en komen tot bijzondere ontdekkingen.

 

Keuringsdienst van Waarde, elke maandag om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1 en te streamen via NPO Start.

 

Gidsteksten 1 t/m 10:

01      MALS VLEES                                                     maandag 23-09-2024

Geef de carnivoor iets te kiezen en het kauwen delft het onderspit: mals moet het zijn. Het toverwoord voor supers en slagers. Hun biefstuk, riplap of bavette zou botertje zacht zijn. Sommigen geven zelfs garantie. Niet mals, geld terug. Maar hoe kunnen ze dat beloven? Keuringsdienst van waarde zet zijn tanden in mals vlees en prikt het door.

02      FRANS BROOD                                               maandag 30-09-2024

In Nederland heet brood brood. In Frankrijk noemen ze het pain. Toch is pain ook hier mateloos populair. Dagelijks gaan er in onze polders vele Franse broden warm over de toonbank. Brood verkopen onder Franse vlag, blijkt bon ton. Er is Pain Boulogne en Pain Bastille. Pain Triomph en Pain Levain. De Keuringsdienst over wanneer brood pain is en wanneer juist niet.

03      KANEEL                                                               maandag 07-10-2024

De zoetekauw kan niet zonder: kaneel. Van gebak tot kruidnoot. Ontbijtgraan tot speculaas. Gelukkig dus, dat er heel wat te kiezen valt. Er is kaneelstok en gemalen. Duur en goedkoop. Zoet en bitter. En dan staat er op sommige pakjes nog iets bijzonders: Ceylon. Maar wat is eigenlijk het verschil? Keuringsdienst van waarde gaat op ontdekkingsreis naar Indonesië en leert alles over op een houtje bijten.

04      THEE MET EEN SMAAKJE                         maandag 14-10-2024

Van alle warme dranken is er geen één zo talloos als thee. Zelfs wanneer de leut iedere dag een ander smaakje zou kiezen, kan die maandenlang teren op het theeschap. Van Earl Grey tot Appel-aardbei. Gember-citroen tot karamel-peer. Maar hoe komen al die doodsimpele theeblaadjes aan al die complexe smaken? Keuringsdienst van waarde ontdekt dat je met thee vele trucjes uit kan halen.

05      SCHIMMELKAAS                                           maandag 21-10-2024

Schimmel is schrikken. Tussen de badkamertegels, in de koelkast of op de boterham. Weg moet het, want vies en gevaarlijk. Maar stop de schimmel in een kaas met een dure naam en plots trekken we maar wat graag de portemonnee. Schimmelkaas dus. Supers en delicatessenzaken zien er blauw van. Maar waar komen al die schimmels eigenlijk vandaan? Keuringsdienst van waarde steekt zijn neus in de schimmige wereld achter schimmels.

06      B12                                                                           maandag 28-10-2024

Van nepgehakt tot havermelk, in koeienletters staat het op vele fabricaten voor de vega’s onder ons: met vitamine B12. Belangrijke vitamine waar de mens niet zonder kan. Van nature verstopt in vlees of zuivel, nu dus kunstmatig toegevoegd. Maar wat is het eigenlijk? Keuringsdienst van waarde stelt een simpele vraag over namaak en komt erachter dat zelfs de koe niet zonder supplementen kan.

07      SATÉ                                                                       maandag 04-11-2024

Het is de Nederlander met de paplepel ingegoten: saté. In geen buurland op de kaart, hier bij elk etablissement te bestellen. Maar vraag wat saté eigenlijk is en men staat met de mond vol tanden. Is het de stok, de saus of het vlees? Knap lastig dat nog ingewikkelder wordt in de winkel. Er is saté kroepoek en satésalade. Saténoten en satéballen. Kennelijk kan saté het allemaal. Of toch niet? De Keuringsdienst stelt een doodsimpele vraag over de essentie van saté, reist naar Indonesië, en krijgt honderden antwoorden.

08      WILD FRUIT                                                      maandag 18-11-2024

Wie wil wildplukken kan de laarzen thuislaten. Zelfs in de keurige schappen van de supers ligt het volop: wild fruit. Van wilde perziken tot wilde abrikozen. Wilde bessen tot wilde bramen. Maar hoe wild is dat wild eigenlijk? Keuringsdienst van waarde wil het weten, trekt de wildernis in en plukt wilde vruchten voor in de winkel. 

09      GEROOKTE ZALM                                         maandag 25-11-2024

Soms komt die nog uit het wild, meestal is die gekweekt: gerookte zalmfilet. Vis: in gevangenschap grootgebracht in Noorwegen of Schotland, gerookt bij een rokerij. Maar waarom liggen er in elke super tenminste twee soorten zalmplakken? Eén duur en één goedkoop? Een kweekzalm is toch een kweekzalm? En roken toch roken? Keuringsdienst van waarde gaat op bezoek bij de visboerderij en komt erachter dat alle zalmen gelijk zijn, maar de één net wat meer dan de ander.

10      ROTAN                                                                   maandag 02-12-2024

Stoelen, spiegels, lampen. Japandi, Bohemian of gewoon Scandi: geen interieur dat zichzelf serieus neemt kan nog zonder: rotan. Van lampen tot manden, tafels tot stoelen. Volgens het etiket altijd duurzaam. Maar wat is het eigenlijk, dat rotan? Keuringsdienst van waarde duikt de rimboe in en ziet hoe de tropen worden kaalgeplukt voor onze woontrends.

10            ROTAN                                                               maandag 02-12-2024
Stoelen, spiegels, lampen. Japandi, Bohemian of gewoon Scandi: geen interieur dat zichzelf serieus neemt kan nog zonder: rotan. Van
lampen tot manden, tafels tot stoelen. Volgens het etiket altijd duurzaam. Maar wat is het eigenlijk, dat rotan? Keuringsdienst van
waarde duikt de rimboe in en ziet hoe de tropen worden kaalgeplukt voor onze woontrends.


11           PLANTAARDIGE OLIE                                   maandag 09-12-2024
Zonder olie zit de thuischef met de gebakken peren. Precies daarom hebben de supers veel verschillende flessen op voorraad. Vloeibaar
vet, uit talloze planten geperst. Er is olie van zonnebloem en olie van soja. Olie van raapzaad en olie van pinda. Voor bakken en voor
braden. Voor frituren en wokken. Maar wat is eigenlijk het verschil? Keuringsdienst van waarde vraagt naar het verschil tussen
plantaardige oliën en komt met een geraffineerd verhaal

 

12          KALKOEN KERSTSPECIAL                     maandag 16-12-2024 

Komt allen tezamen en eet: kalkoen. Iedere kerst prijkt die weer op het menu. Hele grote vogel, gevuld met van alles, gegaard in de oven. Maar waar komen al die kakoenen zo plotseling rond de feestdagen vandaan? Keuringsdienst van waarde steekt zijn snavel in een wereld waar de sterren ver te zoeken zijn. 

 

2025 

 

13          EXTRA LANG LEKKER                              maandag 06-01-2025 

Bij de bakker komt het voor de bakker: vers brood. Maar de super kan het beter. Daar liggen broden die het veel langer zouden kunnen dan normaal: vers zijn. Van krentenbol, casino tot volkoren. Er is lang vers en extra lang vers. Lang lekker en lekker nog langer lekker. Maar hoe ze dat doen? Dat verklappen de zakken lekker niet. 

 

14          BABYVOEDING                                         maandag 13-01-2025 

Volgens de ouders en verzorgers is het simpel: alleen het allerbeste is goed genoeg voor de baby. Producenten van potjes en pakjes prijzen hun product daarom aan met bijzondere beweringen. Eéntje zegt zelfs dat al hun groente en fruit van speciale babyvelden komt. Boerenakkers en boomgaarden midden in de natuur. Ver van snelwegen en fabrieken. Vrij van pesticiden. De Keuringsdienst van waarde kan het bijna niet geloven, pakt de buggy erbij en speurt de polder af op zoek naar babyboeren. 

 

15          SPEENVARKEN                                          maandag 20-01-2025 

Asterix en Obelix konden er geen genoeg van krijgen. Stoere BBQ'ers scheppen ermee op. En bij de Chinees staat het standaard op de kaart: speenvarken. Vaak in zijn geheel aan het spit, als feestvarken. Maar wat voor varken eet je eigenlijk? Keuringsdienst van waarde over buitenbeentjes bij de varkensboer en babyvarkens in de babi pangang.

Meer informatie

Programma

Keuringsdienst van waarde

Presentatoren

Maarten Remmers
Ersin Kiris
Marijn Frank
Stefan Stasse
Sosha Duysker
Pieter Hulst

Persvoorlichting

Marlies van de Meent
Eva Reitsma
Algemene persvoorlichting

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880