Enorme metamorfoses, groenere straten en persoonlijke verhalen: dit ga je zien in 12 straten groen

Straatontwerpen maken, stoeptegels wippen, struiken planten… Voor het nieuwe programma 12 straten groen wordt al een jaar lang keihard gewerkt om 12 versteende straten in Nederland te vergroenen. Dít ga je zien.

Het proces

Uit elke provincie in Nederland doet een straat mee aan 12 straten groen. In het programma worden alle straatbewoners opgetrommeld om de handen uit de mouwen te steken. Er wordt hard gewerkt. Met resultaat: stenige straten veranderen langzaam maar zeker in groene buurten, waarin de wensen van de bewoners tot uiting komen. 

De bewoners worden geholpen door Anita Witzier, Tim Hogenbosch en groenexperts Martin Stuger en Anne Wieggers. Dit viertal staat de bewoners gedurende het hele proces bij. Ze helpen met het straatontwerp, geven adviezen om duurzaam en betaalbaar te vergroenen en stropen zelf de mouwen op. 

Achter elke voordeur schuilt een verhaal

Sociale cohesie

Meer groen in de straat is goed voor de biodiversiteit, gaat hittestress tegen en ziet er mooi uit. Daarnaast heeft het een positief effect op het buurtgevoel. Terwijl de bewoners samen hun straat vergroenen, leren ze elkaar steeds beter kennen. In 12 straten groen volg je ook deze (soms eerste) kennismakingen en gesprekken. Achter elke voordeur schuilt een verhaal, blijkt maar weer.

Zelf aan de slag

Het programma 12 straten groen zit boordevol tips om zelf aan de slag te gaan. Ook online wordt volop inspiratie geboden. Op de 12 straten groen-pagina vind je stappenplannen, (budget)tips en handige weetjes om zelf jouw tuin of straat te vergroenen. 

12 straten groen is vanaf het najaar van 2023 te zien bij KRO-NCRV op NPO 1. 

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

Keuringsdienst van Waarde - team