Bakken met suiker, palmolie en andere opvulmiddelen: je hazelnootpasta uit de supermarkt kan het allemaal bevatten. Zonde, want met maar een paar ingrediënten maak je zelf een smaakvolle pure versie. Daarom geeft chef Ramon Brugman in Alles op tafel een recept voor zelfgemaakte chocopasta met hazelnoot.
Opvulmiddelen in je pot chocopasta
Kijk je naar de ingrediëntenlijst van een gemiddelde pot hazelnootpasta, dan kom je vaak als eerste ingrediënt suiker tegen, dan een soort olie - zoals palmolie of raapolie - en dan pas hazelnoten. Ook zit er vaak een flinke hoeveelheid melkpoeder in een populaire pot chocopasta.
Zakcentje voor de producent
Volgens chef Ramon Brugman in Alles op tafel zit achter deze ingrediënten een reden: 'Palmolie zorgt ervoor dat hazelnootpasta goed smeerbaar blijft, en het is een goedkoop product, dus het vult het potje makkelijk. Hierdoor verdient de producent een extra zakcentje.' De prijs is dus een flinke factor om opvulmiddelen zoals suiker, melkpoeder en olie te gebruiken.
Maar die extra olie in hazelnootpasta is opvallend, want hazelnoten bestaan zelf al voor 60 procent uit olie! Hoe zorg je ervoor dat je zelf de smeuïgste hazelnootpasta maakt? Ramon Brugman deelt zijn recept.
Recept voor hazelnootpasta
Ingrediënten:
- 200 gram (geroosterde) hazelnoten
- 30 gram poedersuiker
- 25 gram cacao
- 125 gram pure chocolade
Benodigdheden:
- Oven
- Keukenmachine
Bereidingswijze:
- Heb je geen geroosterde hazelnoten gevonden? Verwarm dan je oven op 180 graden hetelucht en rooster de hazelnoten op een bakplaat voor acht tot twaalf minuten.
- Doe de hazelnoten in een keukenmachine en laat het ongeveer vijf minuten draaien, tot de noten vloeibaar worden. Hoe fijner de vloeibare hazelnoten zijn, hoe beter.
- Hak ondertussen de chocolade fijn.
- Voeg dan de poedersuiker, cacao en de chocolade bij de hazelnoten in de keukenmachine. Draai dit 3 minuten goed door elkaar heen. Geen zorgen: de chocolade smelt vanzelf.
- Doe de hazelnootpasta in een schone pot.
Smakelijk eten!
Alles op tafel kijken
Het recept: een kleurrijke kas met keuken, gastvrouw Marijn Frank, chef-kok Ramon Brugman én een boodschappentas vol vragen. Samen met verslaggevers Anna Gimbrère en Maarten Remmers wordt in Alles op tafel de werkelijkheid achter ons dagelijks voedsel ontrafeld. Hoe maak je als consument de beste keuze voor jezelf, de wereld en je portemonnee?
Alles op tafel wordt geproduceerd door Dahl TV in samenwerking met KRO-NCRV. Vanaf maandag 15 juli wekelijks te zien rond 19.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 2 en NPO Start.