Van babyvoeding tot koekjes, shampoo tot chocopasta, ze bevatten allemaal palmolie. Als we de voedingsindustrie moeten geloven kunnen we haast niet zonder. Maar waarom stoppen fabrikanten palmolie in al deze producten? De Keuringsdienst gaat opzoek naar het antwoord.

In het kort:

  • Palmolie zit in alledaagse producten zoals brood en tandpasta.
  • Oerwouden worden massaal gekapt om aan deze olie te komen.
  • Leefomgeving van miljoenen mensen worden vernietigd voor het winnen van palmolie.

Palmolie

Palmolie wordt gewonnen uit een vrucht die groeit in oerwouden. Om deze olie te winnen moeten oerwouden massaal gekapt worden. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van deze oerwouden voor hun eigen voedsel en landbouw, dus vrij ernstig wanneer je bedenkt dat hun leefomgeving voor palmolie vernietigd wordt. Naast mensen geldt dit natuurlijk ook voor dieren.

Maak jij je zorgen om toegevoegde palmolie in voeding?
Keuzen

Waarom zit palmolie in producten?

Palmolie zit zogezegd in bijna alle alledaagse producten. Van je shampoo tot aan koekjes die je eet, van babyvoeding (die zitten er overigens bomvol mee) tot aan hazelnootpasta. Maar waarom maken we massaal gebruik van palmolie als dit zo slecht is voor mens, dier en milieu?

Dat is een hele goede vraag en het antwoord is misschien minder hoopvol. Omdat het namelijk geen smaak heeft, de smeerbaarheid van producten verhoogd en makkelijk bij te mengen is. Daarnaast is het ook nog eens spotgoedkoop waardoor je duurdere ingrediënten kunt vervangen door palmolie.

Boter

Wist je dat je ook onbewust palmolie kunt eten? Dit bleek uit de aflevering over ‘Harde boter’. Dan kan je nog zo goed op de etiketten van alle producten kijken, maar daarop staat toch echt niet alles. 

Bijvoorbeeld dat de koeien die voor jou melk en boter zorgen, palmvet te eten krijgen om hun melkvetproductie te verhogen. Zo komt het via een omweg toch nog in jouw boodschappenmandje.