Chef-kok Sharon de Miranda deelt verse gerechten uit alle windstreken bij BinnensteBuiten én schrijft iedere maand een column voor ons. Deze week deelt ze alles over hoe je kunt besparen op je boodschappen. Wat zijn haar ultieme tips?

Boodschappen zijn prijzig!

Zoals velen van ons schrik ik iedere keer weer bij het afrekenen van de boodschappen... Hoe doen mensen dat toch met een laag inkomen? 

Ik dacht: eens kijken hoe je het goedkoopst uit kan komen. Dan kom je toch snel uit op de aanbiedingen. Of anders gezegd: de euroknallers - die echt niet altijd even gezond zijn. Ook producten waarvan de houdbaarheid minder lang goed is, zijn wat goedkoper. Maar deze zijn ook steeds minder verkrijgbaar, of worden ze sneller verkocht? 

Mijn tips om te besparen

Mijn conclusie is dat als je meer wilt besparen op je boodschappen, je toch zelf aan de bak moet. En hoe ziet dat er dan uit? Zo: 

  • Maak een boodschappenlijst (en houd je hieraan).  
  • Kijk van tevoren bij welke winkel je wat gaat halen.  
  • Kook voor twee dagen (vaak is het de tweede dag nog lekkerder). 
  • Weeg de producten per persoon af.  
  • Neem de tijd!  
  • Maak meer zelf, zoals hummus, satésaus, mayonaise, sambal, et cetera. 
  • Vries meer in. 
  • Houd één keer per week kliekjesdag!  
Boodschappen doen

Hoe bespaar je? Nou, zo

Echt waar, hoe meer je zelf maakt, hoe goedkoper je uitkomt. Zo had ik laatst gezellig wat vrienden over de vloer voor een borrel. Ik maakte een flinke bak hummus, vergelijkbaar met vier kant-en-klare bakjes. Ook had ik wat toastjes gemaakt van oud brood.  

Ik kocht een stuk kaas van de kaasboer en sneed dat in stukjes – dat scheelt ook veel geld in vergelijking met gesneden blokjes kaas kopen. Daarnaast maakte ik guacamole van één avocado en één broccoli, beide groen en niemand had het door, hahaha! Het recept vind je binnenkort op de website van BinnensteBuiten. 

'Ik koop de goedkoopste ongebrande noten en bak deze zelf af met een heerlijke kruidenmelange'

Ook zorgde ik voor voldoende flessen water op tafel (gezellige watertjes uiteraard) anders blijf je glazen vullen. En ik maakte een stevige aardappel-groentesoep. Ten slotte kocht ik de goedkoopste ongebrande noten, om deze vervolgens zelf af te bakken in de oven met een heerlijke kruidenmelange. Alle hapjes bij elkaar zorgden ervoor dat iedereen een goed gevulde buik had. 

Lekkere betaalbare recepten

Ik raad het af om even snel tussendoor boodschappen te doen. Voordat je het weet, heb je weer te veel geld uitgegeven. Kun je het permitteren om gewoon boodschappen te doen zonder erbij na te hoeven denken? Denk dan aan een ander en doneer geld of boodschappen aan de mensen die het allemaal niet meer kunnen veroorloven.  

Hierbij lekkere en betaalbare recepten om te delen😉.  

Kaasstengels kun je ook heerlijk zelf maken. In de supermarkt zijn ze namelijk best kostbaar! 

Als eerste op de hoogte van tips rondom eten kopen?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Keurslager