Champignons kennen we vooral op de pizza, in een risotto of als basis van een soep. Hierbij is de champignon telkens verhit voordat je 'm eet. Maar is het eigenlijk ook veilig om plakjes rauwe champignon te eten? Lees gauw verder voor het antwoord en lekkere champignon recepten van de BinnensteBuiten-chefs.

Denk jij dat je champignons rauw kunt eten?
Keuzen

Champignons rauw eten?

Misschien eet je af en toe een plakje rauwe champignon tijdens het snijden van de paddenstoel. Dat is geen probleem, maar in grote hoeveelheden kun je beter geen rauwe champignon eten. Dat komt door twee redenen: champignons bevatten gifstoffen en er kunnen ziekmakende bacteriën op groeien

De gifstof agaritine zit in alle paddenstoelen. Verhit je de paddenstoel, dan breekt agaritine deels af en is het helemaal veilig te eten. Hoe gevaarlijk de stof precies is, is bij de mens niet duidelijk. Wel is er onderzoek gedaan naar de gifstof bij muizen. En wat blijkt? Bij de kleine diertjes blijkt agaritine kankerverwekkend. 

Bovendien zitten op paddenstoelen ziekmakende bacteriën zoals listeria en E. coli. Deze bacteriën kunnen ook aanwezig zijn op rauwe melkproducten, rauw vlees en rauwe groente. Ze zorgen voor een voedselinfectie en zijn extra risicovol voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en zieken. Listeria en E. coli maak je ook onschadelijk door champignons flink te verhitten. 

Hoelang blijven champignons goed?

Wist je dat Nederland op Polen na de grootste exporteur van champignons wereldwijd is? Uit ons land komt maar liefst 15 procent van de wereldwijde export van verse champignons. Champignons hoeven in Nederland dus niet zo'n lange weg naar de supermarkt af te leggen. Maar hoelang blijven ze dan goed?

Bewaar je champignons altijd in de koelkast. Champignons blijven in een plastic bak of papieren zak zo'n twee tot drie dagen goed. Zorg ervoor dat je de paddenstoelen niet naast knoflook en ui bewaart, want anders gaan ze daarnaar smaken.

Recepten met champignons

Champignons zijn hartstikke veelzijdig: je kunt ze stoven, koken, bakken, grillen, frituren of in de oven doen. Onze BinnensteBuiten-chefs tonen je de lekkerste variaties.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Italiaanse recepten Geneal Harreman pasta