In een driedelige special onderzoekt de Keuringsdienst van waarde hoe landbouwdieren ingrijpend genetisch worden veranderd, om aan de wensen van de mens tegemoet te komen. Deze aflevering: de legkip. Lees hier meer over de legkip én bekijk 3 bijzondere kippenuitlopen!
In mei leggen alle vogels een ei. Dat geldt niet voor de legkip. Die legt het hele jaar door eieren. Een moderne kip legt ruim 300 eieren per jaar. Sommige boeren verwachten dat het binnenkort richting de 500 eieren gaat... Dat zijn per kip wel meer dan 2 eieren per dag. Maar hoe kregen we haar zover om zoveel eieren te leggen zonder dat er ooit een kuikentje uit voort komt? De Keuringsdienst is haantje de voorste en ontdekt dat de legkip steeds meer weg heeft van een topatlete.
De aflevering is donderdag 9 december te bekijken, bij KRO-NCRV om 20.25 uur op NPO 3.
Kippen van de boer kunnen maar liefst 60 weken achter elkaar eieren leggen, terwijl in de natuur kippen -als de dagen korter worden- stoppen met het leggen van eieren. Wil jij het geheim achter de extra eieren weten?
3 bijzondere kippenuitlopen
Niet alle kippen broeden in een legbatterij. Hier 3 boeren die laten zien dat het anders kan!
Cees en Jolanda uit Hooghalen, winnen in 2015 de prijs voor de mooiste kippenuitloop. Meer dan vierduizend biologische legkippen hebben bij deze familie een prachtleven. De uitloop staat vol bomen en de kippen scharrelen tussen de kamille. “Dat vinden ze heerlijk en daar worden ze rustig van”, vertelt Jolanda.
In het prachtige Almen heeft Edward een uitloopstal. De kippen lopen daar de hele dag buiten. “De wijngaard en walnotenboomgaard hebben we aangelegd speciaal voor de kippen, zodat ze niet bij stal blijven hangen. Kippen zoeken altijd beschutting. De walnotenbomen hebben we ook geplant om de CO2-uitstoot van het bedrijf op te vangen. Zo creëren we samenhang op ons bedrijf”, legt Edward uit.
In Swifterbant houden Johan en zijn moeder Annelien “kringloopkippen”. In plaats van antibiotica zweren zij bij het gebruik van kruiden, met succes! De kippen lopen rond in een grote stal.