De meloen is een echte zomergroente en daardoor nu volop verkrijgbaar. Alleen is het zó zonde als die heerlijke galia meloen, honingmeloen, watermeloen of cantaloupe niet rijp blijkt als je 'm aansnijdt. Met deze trucs weet je voortaan altijd wanneer jouw meloen helemaal rijp is.
Tip 1: Ruik de meloen
Bij de galia, cantaloupe en honingmeloen kun je het best je reukorgaan in de strijd gooien om te weten of je een rijpe meloen voor je hebt. Ruik je namelijk heel duidelijk een meloengeur? Dan is de meloen rijp. Ruik je nog niets? Dan kun je beter nog even wachten voordat je de meloen aansnijdt.
Tip 3: Test de schil
Bij de cantaloupe, galia en honingmeloen check je de rijpheid door lichtjes de schil in te drukken. Veert die zachtjes terug? Dan is de meloen rijp.
Bij de watermeloen werkt het om de watermeloen in je ene hand vast te houden, en met de andere hand op de schil te kloppen. Een hol geluid betekent dat-ie rijp is, doordat er dan genoeg water in de meloen aanwezig is. Een dof klinkende watermeloen kun je beter laten liggen; die zijn vaak onrijp of juist veel te rijp.
Meloen laten rijpen
Heb je een meloen in huis gehaald die nog niet rijp is? Leg deze dan niet in de koelkast, maar op de fruitschaal. Bij lage temperaturen rijpt de meloen namelijk niet verder. Heb je 'm aangesneden? Dan is het beter om de meloen wél in de koelkast te leggen. Check hier welke fruit- en groentesoorten je in de koelkast of op de fruitschaal bewaart.
Koken met meloen
Heb je een rijpe meloen te pakken? Maak er dan eens volgende recepten van de BinnensteBuiten chefs mee. Zij laten zien dat meloen ook heel lekker is in combinatie met hartige gerechten!