Noodles, noedels of mie: de Aziatische deegwaren lenen zich perfect voor een weekmaaltje. Maar wat voor soorten noedels zijn er allemaal, en hoe kook je ermee? De chefs van BinnensteBuiten delen hun lekkerste recepten met noedels!

Verschillende soorten noedels

Je hebt noedels in allerlei soorten diktes, kleuren, lengte en ingrediënten. Zie je door de bomen het bos niet meer? We zetten er een aantal voor je op een rij.

  • Gemaakt van tarwe: woknoedels, eiernoedels, udon noedels, volkoren noedels, mie.
  • Gemaakt van rijst: rijstnoedels, mihoen.
  • Gemaakt van boekweit: soba noedels.
  • Gemaakt van mungbonen of zoete aardappel: glasnoedels, glasvermicelli.

Niet alleen verschillen de ingrediënten van al deze soorten noedels, ook de bereidingswijze verschilt. Zo hoef je glasnoedels maar heel even in heet water te wellen, terwijl je woknoedels een paar minuten moet koken. Kijk daarom goed op de verpakking, want noedels kunnen al snel plakkerig worden als ze te lang zijn gekookt.

Heb je een glutenallergie of coeliakie? Dan zijn noedels top om te eten, als je de varianten met rijst, boekweit, mungbonen of zoete aardappel eet. Genoeg keuze!

Koken met noedels

Vind je noedels lekker, maar weet je niet hoe je er het beste mee kunt koken? Dan helpen de chefs van BinnensteBuiten je op weg met hun recepten. Zij laten zien hoe je een heerlijke noedelsoep maakt, een curry, een wokgerecht, een variant met zalm én een noedelsalade. Aan inspiratie geen tekort!

Noedels met paksoi en saus van pindakaas

Nieuwe chef Jetske van den Elsen maakt met udon noedels en een pindasaus een heerlijk maaltje. De prachtige opmaak van de paksoi en de radijs-komkommersalade zorgt voor een mooie tafel vól gezond eten.

noedels recept pinda jetske van den elsen binnenstebuiten

Soto ajam met glasnoedels een gekookt eitje

Chef Ramon Brugman laat zien hoe smakelijk noedels zijn in een Indonesische soep. Deze soto ajam is rijk van smaak en vul je met ingrediënten die je in huis hebt liggen.

noedels recept soto ajam binnenstebuiten

Glasnoedelsalade met krokant gebakken oesterzwammen

Dat noedels ook hartstikke lekker zijn in een salade, bewijst chef Sharon de Miranda. De glasnoedels staan aan de basis een lichte maaltijd, waarbij de crunch van de oesterzwammen een smakelijke tegenhanger vormt.

noedels recept glasnoedelsalade binnenstebuiten

Nieuw seizoen BinnensteBuiten

Sinds maandag 16 september is het nieuwe seizoen van BinnensteBuiten weer te zien. Kijk elke werkdag om 19.05 uur op NPO 2 en in het weekend om 17.30 uur of stream het op NPO Start.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Italiaanse recepten Geneal Harreman pasta