Wie weet er alles van de Griekse mythologie? En wat is autobesitas? Dit zag je woensdag 24 januari in de derde aflevering van de finaleweek van De slimste mens

Kandidaten

Cabaretier Tim hartog en Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing nemen wederom plaats in de stoel. Voormalig Talpa-directeur, beter bekend als ‘directeurtje’ uit Vandaag Inside Marco Louwerens is de nieuwe uitdager in de finaleweek. 

Je bord leegeten

Elke aflevering beantwoordt Maarten een kijkersvraag.  ‘Vindt u dat kinderen hun bord altijd leeg moeten eten?’ ‘Nee, van mij hoeft dat niet. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe oud je bent en wat de belevenissen zijn van je ouders. Mijn ouders hadden de neiging om als je minuscule stukjes liet liggen, te zeggen: ‘daar hadden wij in de oorlog een moord voor gedaan’, aldus de voorzitter van de feitenpartij. 

Autobesitas

Marco Louwerens krijgt de vraag ‘Wat is autobesitas precies?’ ‘Dat auto’s steeds groter worden’, weet de oud-Talpadirecteur. ‘Lijd jij aan autobesitas?’, wil Philip weten. Marco Louwerens wil graag een volgende vraag. ‘Bij mij is er eerder sprake van ondervoeding’, lacht Tim Hartog. 
In de galerij ronde krijgt Sheila Sitalsing acht Griekse mythen te zien. Ze heeft er zeven van de acht goed. Alleen Icarus moet ze verschuldigd blijven. Tim Hartog is met 280 seconden de slimste van de dag. Wie gaat er met hem mee naar de halve finale van dit seizoen?  

Tachtigjarige Oorlog

Marco Louwerens trapt de finale af. Wat weet hij van GHB? Het ‘directeurtje’ weet dat het een vloeibare drug is die vaak in iemands drankje wordt gedaan om diegene te drogeren. Sheila Sitalsing krijgt de vraag ‘Wat weet je van het Westland?’ ‘Dat is een gemeente in Zuid-Holland en je hebt er heel veel kassen, weet de Volkskrant-columniste. Het levert haar in totaal drie goede antwoorden op. Marco Louwerens heeft nog 28 seconden over. Hij krijgt de vraag ‘Wat weet je van de Tachtigjarige Oorlog?’ De oud-Talpadirecteur blijkt een kenner van de vaderlandse geschiedenis. ‘Dat was tegen de Spanjaarden, Alva verloor er zijn bril en Willem van Oranje was erbij betrokken’, weet Marco Louwerens. Met zijn laatste goede antwoord speelt hij Sheila Sitalsing uit het spel. Hiermee is Marco Louwerens door naar de halve finale. 

Wil je niets missen van jouw favoriete kennisquiz?

Schrijf je dan in voor De slimste mens nieuwsbrief!

Philip Freriks en Maarten van Rossem in De slimste mens