Wie kent het toetje Crêpe Suzette? En wie weet er alles over psychoanalyse? Dit zag je maandag 22 januari in de eerste aflevering van de finaleweek van De slimste mens.

Kandidaten

Annemieke Hoogendijk, bekend geworden als mevrouw Stemband uit de Grote Meneer Kaktus Show, en cabaretier Tim Hartog, nemen wederom plaats in de boksring der kennis. Ook rapper Gotu Jim schuift aan zijn plek in het klassement te verdedigen.

Beslist geen B-artiesten

Als puber vormde Tim Hartog al een cabaretduo met een vriend: ‘Ons duo heette Hartog en Klein. We zijn ooit aangeklaagd voor een optreden. Volgens de schuldeisende partij waren er B-artiesten geleverd. Toen moesten we in een rechtszaak bewijsstukken aanleveren van alle vijf optredens die we al hadden gehad. De rechter heeft toen bepaald dat wij beslist geen B-artiesten zijn.’

Kijk- en luistergeld

Vanaf 1956 moest je betalen om televisie te kijken. ‘Hoe heette deze belasting?’, wil Philip weten. ‘Dat is het kijk- en luistergeld’, weet Annemieke Hoogendijk. Maarten vertelt hoe zijn zus ooit een boete kreeg voor zwartkijken: ‘In die tijd kwamen ze nog controleren of je wel had betaald. Mijn zus werd gecontroleerd en bleek wel tv te kijken, maar niks betaald te hebben. Daar is ze toen zwaar voor beboet.’ 

In de galerij ronde krijgt Annemieke Hoogendijk acht logo's van regionale omroepen te zien, ze herkent alleen Omrop Fryslân en Omroep Zeeland. Mede door een succesvolle galerij ronde is Tim Hartog de slimste van de dag. Wie gaat er met hem mee naar de volgende aflevering?

Fatale psychoanalyse

Gotu Jim trapt de finale af. Wat weet de rapper van Los Angeles? ‘Dat is een stad in Californië, bekend van Hollywood en ze hebben er heel veel snelwegen’, zegt Gotu Jim. Het levert hem drie goede antwoorden op. Weet hij net zoveel van Crêpe Suzette? ‘Dat is een Frans toetje dat je in de fik steekt met likeur, roept de rapper enthousiast. Hij blijkt een echte toetjeskenner te zijn. Annemieke Hoogendijk heeft nog 78 seconden over, Gotu Jim heeft er nog 48. ‘Wat weet je van de psychoanalyse?’, vraagt Philip de rapper. Na een paar vergeefse pogingen moet hij de vraag aan zich voorbij laten gaan. Annemieke Hoogendijk weet dat Freud de bedenker is en je op de divan ligt. Met dit laatste goede antwoord speelt ze de rapper uit het spel. ‘Helaas de psychoanalyse word je fataal!’, roept Philip. Annemieke Hoogendijk en Tim Hartog gaan door naar de volgende finaleronde.

Wil je niets missen van jouw favoriete kennisquiz?

Schrijf je dan in voor De slimste mens nieuwsbrief!

Philip Freriks en Maarten van Rossem in De slimste mens