Wie is kenner van de Nederlandse literatuur? En wie weet alles van de pekingeend? Dit zag je dinsdag 23 januari in de tweede aflevering van de finaleweek van De slimste mens.

Kandidaten

Annemieke Hoogendijk, bekend geworden als mevrouw Stemband uit de Grote Meneer Kaktus Show, en cabaretier Tim Hartog, nemen wederom plaats in de ring van de wijsheid. Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing stapt eveneens in de ring in deze tweede aflevering van de finaleweek.

Aquarium in Ermelo

Elke aflevering beantwoordt Maarten een kijkersvraag. Vandaag komt de vraag van een kijker uit Ermelo: ‘Toen ik drie nieuwe vissen haalde voor mijn aquarium zat er een krant om het zakje gevouwen. Hier stond een artikel met een aantal lijstduwers in, waaronder u. Ik heb mijn vissen toen naar deze lijstduwers vernoemd. Wat is uw mening over het feit dat er ook een Maarten van Rossem in mijn aquarium zwemt?’ ‘Nou, ik ben blij dat ik er niet bij ben. Een aquarium is toch een soort gevangenis. Ik zou het niet prettig vinden om in een aquarium te zitten. En zeker niet in Ermelo’, zegt de voorzitter van de feitenpartij.

Boeken in emoji’s

In de galerij ronde krijgt Sheila Sitalsing acht koeien met een zwarte vlek in de vorm van Europese landen te zien. Ze herkent er zes. Annemieke Hoogendijk weet Griekenland en IJsland te raden. Mevrouw Stemband krijgt acht Nederlandse boeken met de titel in emoji’s te zien. Ze kent haar klassiekers en weet onder andere Turks Fruit, Hersenschimmen en Er komt een vrouw bij de dokter te raden. Sheila Sitalsing weet Het stenen bruidsbed en De zeven vinkjes te raden. Tim herkent het Huis van de Moskee en De kleine blonde dood. Tim Hartog is de slimste van de dag met 370 seconden. Wie gaat er met hem mee naar de volgende aflevering?

Pekingeend 

Annemieke Hoogendijk bijt het spits af in de finale. Wat weet ze van La Dolce Vita? ‘Dat is een film van Fellini die zich afspeelt in Rome, bij de Trevifontein’, weet Annemieke Hoogendijk. Weet ze net zoveel van het World Economic Forum? ‘Pas!’ roept ze. Sheila Sitalsing weet dat het een bijeenkomst van regeringsleiders en CEO’s van grote bedrijven in het Zwitserse Davos is. Annemieke Hoogendijk heeft nog 17 seconden over. Als ze binnen die tijd vier goede antwoorden weet te geven kan ze nog winnen van Sheila Sitalsing. ‘Moet lukken', zegt ze opgewekt. Wat weet Annemieke Hoogendijk van pekingeend? ‘Dat is een Chinees gerecht, pas’. ‘Het hangt aan van die haken’, zegt Sheila Sitalsing. En dat goede antwoord is doorslaggevend om Annemieke Hoogendijk uit het spel te spelen.

Wil je niets missen van jouw favoriete kennisquiz?

Schrijf je dan in voor De slimste mens nieuwsbrief!

Philip Freriks en Maarten van Rossem in De slimste mens