Wie kent alle BRICS-landen? En wie weet alles over de Matthäus Passion? Dit zag je donderdag 25 januari in de halve finale van De slimste mens

Kandidaten

Cabaretier Tim Hartog en voormalig Talpa-directeur Marco Louwerens, beter bekend als ‘directeurtje’ uit Vandaag Inside, nemen wederom plaats in de stoel. Acteur Joes Brauers keert terug voor deze halve finale. 

Betrekkelijk levendige bejaarde

Elke aflevering beantwoordt Maarten een kijkersvraag. ‘Wat vindt u van mensen die na hun AOW-leeftijd blijven doorwerken?’ ‘Dat is heel verstandig. Omdat er niets zo erg is als altijd vakantie hebben. Vakantie op zichzelf is al een ziekte, maar altijd vakantie is een dodelijke ziekte. Dus zorg dat je iets te doen hebt’, adviseert de pompbediende van de geest. ‘Jij staat daar nog op je 79ste. Daardoor ben je een betrekkelijk levendige bejaarde gebleven’, zegt Maarten tegen Philip.

BRICS-landen

In de galerij ronde krijgt Marco Louwerens acht gebeurtenissen uit de Amerikaanse geschiedenis te zien. De voormalig Talpadirecteur herkent onder andere Pearl Harbor, de het Watergate-schandaal, de Beurskrach van 1929 en de moord op president Lincoln. Alleen de aankomst van de Mayflower in 1620 weet Marco Louwerens niet te raden. Ook de andere kandidaten moesten het antwoord verschuldigd blijven. Joes Brauers krijgt acht van de elf BRICS-landen te zien. Hij weet zeven van de acht opkomende economieën te raden. Hiermee is hij de slimste van de dag met 420 seconden. Wie gaat er met hem mee naar de grande finale? 

Finale

Marco Louwerens trapt de finale af. Wat weet hij van Andy van der Meijde?’ ‘Dat is een voetballer van Ajax, die vlogs maakt in zijn auto en een eigen real-life soap heeft met zijn vrouw Melisa’, weet Marco Louwerens. Hij speelt hiermee honderd seconden van zijn tegenstander weg. Tim Hartog krijgt de vraag ‘Wat weet je van de Matthäus Passion?’ ‘Dat is van Bach, het lijdensverhaal van Jezus, met Pasen en het is altijd in Naarden’, weet de cabaretier. Marco Louwerens krijgt de vraag ‘Wat weet je van de Glazen koets?’ Na een paar pogingen moet hij de vraag aan zich voorbij laten gaan. Tim Hartog begint: ‘Beatrix, Juliana…’ Het hele koninklijk huis komt voorbij. De seconden tikken weg voor de cabaretier. Met nog drie seconden over roept hij ‘Pas!’ Tim Hartog mag beginnen. Wat weet hij van Kendrick Lamar? ‘Dat is een rapper’. Met dit goede antwoord speelt hij zichzelf door naar de finale. Marco Louwerens heeft acht keer meegedaan en was drie keer de slimste van de dag. Goed voor een vierde plek in dit seizoen.

Wil je niets missen van jouw favoriete kennisquiz?

Schrijf je dan in voor De slimste mens nieuwsbrief!

Philip Freriks en Maarten van Rossem in De slimste mens