Wie is er goed in het onthouden van Russische namen? En wie kent alle heksen uit Disneyfilms? De spanning is om te snijden in de grande finale van het 23e seizoen. Dit zag je vrijdag 26 januari in De slimste mens.

Kandidaten

Acteur Joes Brauers en cabaretier Tim Hartog nemen wederom plaats in de stoel. Voormalig Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg schuift eveneens aan in de grande finale van de 23e editie van De slimste mens. 

Triskaidekafobie

Jan Dirk van der Burg krijgt de vraag ‘Waar ben je bang voor als je triskaidekafobie hebt? Hint: het is een angst die vaker voorkomt dan je denkt. Er is in sommige gebouwen en vliegtuigen ook rekening mee gehouden.’ ‘Dan ben je heel bang voor zweetvoeten’, zegt de fotograaf. ‘Angst voor liften’, zegt Tim Hartog. Joes Brauers denkt dat het angst om over te geven is. Ze hebben het alle drie fout. ‘Het is angst voor het nummer dertien’, zegt Philip. Na een lastige puzzelronde gaat Jan Dirk van der Burg aan de leiding met 131 seconden. Tim staat tweede met 91 seconden. Joes is hekkensluiter met 83 seconden. 

Wie gaan er naar de finale der finales?

In de ronde het collectief geheugen krijgt Tim Hartog een fragment van Jevgeni Prigozjin. Alleen hij komt niet op zijn naam. ‘Progazjniv, Progazjnoev, Proekazjnin’, roept de cabaretier. Jan Dirk van der Burg gaat op kop met 244 seconden. Joes Brauers staat tweede met 197 seconden. Tim eindigt als derde met 136 seconden en moet zijn aftocht blazen uit het spel. 

Beef Wellington

Joes Brauers bijt het spits af in de finale der finales. Wat weet hij van de Tunesiëdeal? ‘Dat is een deal die Mark Rutte sloot met Tunesië over de vluchtelingenopvang’, zegt de acteur. Het levert hem vier goede antwoorden op. Joes Brauers staat nu op 168 seconden. Jan Dirk van der Burg op 162. Wat weet de voormalig Fotograaf des Vaderlands van de waterpomptang? Zijn eerste associatie zijn de gebroeders Bever uit de Fabeltjeskrant. Ook weet hij dat het gereedschap door loodgieters gebruikt wordt. Nog twee goede antwoorden en Jan Dirk van der Burg heeft gewonnen. Wat weet hij van Alexandria Ocasio Cortez? ‘Dat is een acteur, muzikant, operazanger, pas!’, roept de fotograaf. Ook Joes Brauers weet de Amerikaanse politica met als bijnaam AOC niet te raden. Hij stopt op acht seconden, evenveel als Jan Dirk van der Burg. Degene die het laatst heeft gesproken mag als eerste beginnen. ‘Echt een slachter die Joes!’, grapt Jan Dirk van der Burg. Wat weet de Joes van Beef Wellington? ‘Het is een gerecht’, roept de acteur. Met dit goede antwoord wint Joes Brauers het 23e seizoen van De slimste mens! Een lachende Jan Dirk van der Burg feliciteert hem met zijn overwinning.

Wil je niets missen van jouw favoriete kennisquiz?

Schrijf je dan in voor De slimste mens nieuwsbrief!

Philip Freriks en Maarten van Rossem in De slimste mens