Acteur Joes Brauers is de winnaar van het 23ste seizoen van De slimste mens. Al jaren is hij groot fan van de ultieme kennisquiz. En dan weet hij ook nog eens te winnen! Hoe is hem dat gelukt? 

Joes Brauers is onder andere bekend van zijn rol als soldaat Erik in de film Do Not Hesitate, waarvoor hij in 2022 wordt genomineerd voor een Gouden KalfIn 2023 wint hij een Musical Award voor zijn rol als kapelaan Erik Odekerke in de musical Dagboek van een herdershond.  

Aan dit mooie rijtje van prijzen mag Joes Brauers nu ook winnaar van De slimste mens seizoen 23 toevoegen. Hoe blikt Joes terug op dit avontuur? 

Joes, gefeliciteerd! Je bent de 23ste slimste mens van Nederland. Hoe voelt dat?  

Joes Brauers: ‘Het is zo leuk! Na al die jaren de winnaars van De slimste mens op televisie te zien, stond ik daar opeens zelf met de bokaal in mijn handen. Ik zag de namen van de eerdere winnaars in de bokaal gegraveerd en dacht: wauw, ik ben hier nu onderdeel van.’ 

‘Ik ben heel blij en trots’

Op welk moment dacht je: ik zou wel eens kunnen gaan winnen? 

‘Dat gevoel kwam pas tijdens de halve finale, nadat ik de dagwinnaar was geworden. Voor die tijd was ik er helemaal niet mee bezig dat het winnen van De slimste mens een mogelijkheid was. Tijdens de opnames vergat ik zelfs dat alle afleveringen op televisie zouden komen.’ 

Mede-finalist Jan Dirk van der Burg was de eerste in het klassement met zeven afleveringen en vijf keer de slimste van de dag. Zag jij hem als je grootste concurrent?  

 ‘De sfeer onderling was zo goed, waardoor ik de andere kandidaten helemaal niet als concurrenten zag. Ik was vooral onder de indruk van de kennis van iedereen!   

Ik startte in de aflevering na Jan Dirk zijn zevende en laatste aflevering. Achter de schermen heb ik zijn laatste aflevering meegekeken. Het was voor mij toen meteen duidelijk dat ik op mijn hoede moest zijn als ik Jan Dirk tegen zou komen in de finaleweek.’ 

Hoe zag jouw voorbereiding eruit? 

‘Ik ben van mezelf heel nieuwsgierig. Ik zoek alles op en onthoud daardoor de meest nutteloze weetjes.  

Voorafgaand heb ik natuurlijk ook veel De slimste mens app gespeeld. Ik speel al heel lang in de app tegen mijn zusje en ze wint altijd van mij. Mijn zusje en ik zijn samen al jaren fan van het programma.  
 
Als ik De slimste mens thuis op de bank aan het kijken was, speelde ik altijd mee met de kandidaten op televisie. Heel leuk om tijdens het kijken direct je eigen kennis te testen. Soms ook frusterend als ik het antwoord wél wist, maar de kandidaten niet.  

Ik moet zeggen dat meedoen vanaf de bank wel even wat anders is dan in de studio. Het duurde even voordat ik doorhad hoe alles werkte voor- en achter de schermen. Vanaf dat moment kon ik ook tactischer spelen.’ 

Welke vraag is je het meeste bijgebleven? 

‘Mijn allereerste vraag in De slimste mens: onder welk pseudoniem schreef Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans dit gedicht: Ik droomde dat ik langzaam leefde, langzamer dan de oudste steen? Ik was ontroerd dat ik mijn favoriete gedicht van mijn favoriete dichter hoorde op zo’n spannend moment.’    

‘Als ik zo mag beginnen, dan maakt het niet uit hoe het afloopt’

‘Elke keer was het weer spannend wat voor vragen er zouden komen. Ik was vooral heel benieuwd of de vragen binnen mijn kennisgebied paste. Ook moest ik eraan wennen dat Philip tussendoor persoonlijke vragen stelt. Ik was helemaal gefocust op het spel, dus het was altijd even omschakelen naar een leuk gesprek met Philip en de andere kandidaten.’   

In één van de afleveringen vertelde je dat je altijd speciale sokken aantrekt en een muntje in je schoen hebt. Heeft dit bijgeloof jou geholpen denk je?   

‘Ik weet niet of het mij echt geholpen heeft, maar het heeft me wel een rustig gevoel gegeven. De sokken en het muntje zorgden ervoor dat ik geen stress had tijdens de afleveringen.  

Voordat de opnames begonnen moest ik ook altijd even een slok water nemen, zodat ik niet tijdens de opnames voor het eerst uit mijn glas zou drinken.’

Waar ben je het meest trots op?    

‘Ik ben trots op de winst en mijn tactiek. Ook heb ik veel geluk gehad, vind ik. In de finale paste ik precies op het moment dat Jan Dirk en ik gelijk stonden, we hadden allebei nog 8 seconden. De regel is dat de speler die als laatste geantwoord heeft weer mag beginnen. Dat was ik. Ik wist op dat moment niet dat dat de regel was.  

En natuurlijk ben ik ook heel trots dat ik dit De slimste mens avontuur samen met mijn zusje beleefd heb.’   

Je zusje Plien wilde heel graag dat je mee zou doen aan De slimste mens. In 2017 heeft ze zelfs al gemaild naar de redactie met de vraag of jij mee mocht doen. Wat was haar reactie toen ze hoorde dat dit nu eindelijk ging gebeuren?   

‘Toen ik gevraagd werd voor De slimste mens heb ik Plien meteen gebeld. Mijn zusje zag het echt als mijn burgerplicht om mee te doen. Nee zeggen was voor haar geen optie.   
 
Door de spanning voor de opnames twijfelde ik soms nog wel. Was dit nou echt zo’n goed idee? Maar uiteindelijk besloot ik ervoor te gaan. Dit was mijn kans om nog mee te doen aan De slimste mens mét Maarten en Philip.’ 

De finale is al een tijdje geleden opgenomen. Is het lastig om je winst zolang geheim te moeten houden?   

‘Het is zeker lastig om zoiets groots geheim te moeten houden. Mijn vriendin, zusje en vrienden waren bij de opnames van de finale. Zij wisten dus gelukkig wel dat ik de winnaar ben. 

Mijn ouders hebben nog geen idee dat ik gewonnen heb. Na de finale heb ik ze gebeld en expres gezegd dat het heel leuk was en dat ik nergens spijt van had. Daardoor denken mijn ouders nu dat ik de finale heb verloren. 

Ik kijk ernaar uit om samen met mijn vriendin, zusje en vrienden de finale te gaan kijken. Het wordt één groot feest als eindelijk iedereen mag weten dat ik de winnaar ben van De slimste mens!’  

Wil je niets missen van jouw favoriete kennisquiz?

Schrijf je dan in voor De slimste mens nieuwsbrief!

Philip Freriks en Maarten van Rossem in De slimste mens