Wat staat er bij familie Nagelkerke van Een huis vol op het menu? Van versgebakken worstenbroodjes uit eigen bakkerij tot een gezinsuitje naar de cafetaria. Jan en Sofie Nagelkerke vertellen wat zij en hun acht kinderen eten gedurende een week. 

Ontbijt

Vader Jan begint zijn dagen vroeg in de bakkerij waar zijn ontbijt vers wordt gebakken. Jan: ‘Dan begin je om half 4 en dan pak ik eigenlijk alleen koffie. Als de eerste dingetjes uit de oven komen dan pak ik een worstenbroodje of een croissantje. Dus dat is mijn ontbijt.’

De rest van het gezin staat wat later op en schuift dan thuis aan tafel. ‘Wij leren de kinderen dat ontbijten heel belangrijk is. We dekken ook de tafel zodat ze kunnen ontbijten ’s ochtends, maar vaak sla ik hem zelf over,’ vertelt Sofie. ‘De kinderen eten gewoon boterhammen met vleeswaren of met hagelslag of chocopasta.’

'Als de eerste dingetjes uit de oven komen dan pak ik een worstenbroodje of een croissantje'

Jan Nagelkerke
Jan Nagelkerke in de bakkerij

Lunch

De kinderen eten de meeste dagen in de week op school, behalve op woensdagmiddag. Sofie: ‘de kinderen nemen altijd een broodtrommeltje mee, die smeren ’s ochtends altijd boterhammen. Op woensdag zijn ze wel ’s middags vrij natuurlijk, dus op woensdagmiddag doen we meestal wat lekkers.’

Jan is er dan bijna nooit, maar Sofie noemt een breed aanbod aan wat ze op woensdag met de kinderen luncht. ‘Of pannenkoeken, of een broodje kroket, of als we open zijn met de lunchroom gaan we in de lunchroom eten.’ 

Op de andere dagen in de week hebben Jan en Sofie ook vaak een rustige lunch met z’n tweeën. ‘We gaan best weleens met z’n tweeën even lunchen,’ vertelt Jan. Sofie vult aan: ‘Maar dat is ook wel om eventjes gewoon wat dingen te kunnen bespreken.’

Sofie en Jan Nagelkerke

Tussendoor

Wat wordt er door de kinderen na school gesnackt in huize Nagelkerke? Jan: ‘Fruit. Of komkommer of wortel.’ Soms is er een uitzondering op de fruit- of groentesnack. ‘Of Eline moet iets gebakken hebben, dan nemen we dat weleens uit school,’ vertelt Sofie. ‘Of een ijsje. Dat gebeurt ook weleens, uit school een ijsje halen,’ vult Jan aan. 

Junior Nagelkerke

'Ik vind het gewoon niet lekker als je friet haalt en dan thuis opeet'

Jan Nagelkerke

Avondeten

De familie probeert te variëren in het weekmenu. Sofie: ‘Meestal wel één keer in de week aardappelen met iets, één keer in de week pasta, één keer in de week iets van Mexicaans of Oosters.’ Jan: ‘En op vrijdag vaak frietjes.’ 

De friet wordt niet thuis gegeten, maar de familie maakt er een gezinsuitje van. Jan: ‘Dan gaan we met z’n allen naar de cafetaria en dan gaan we daar zitten. Ik vind het gewoon niet lekker als je het haalt en dan thuis opeet. Dan hoeft het voor mij niet, dan doe ik het liever thuis zelf bakken. Het is eigenlijk even duur, je bent alleen een blikje meer kwijt. Want ze krijgen dan een drankje.’ Het gezin is al groot, maar soms gaan er extra kinderen mee. Sofie: ‘De kinderen vinden dit ook allemaal heel leuk. Meestal zeggen ze: “mag die mee gaan eten?” Dan nemen ze een vriendje of vriendinnetje mee.’

Madelief en Eline Nagelkerke koken

Meer Een huis vol?

Benieuwd naar de dagmenu's van de andere families van Een huis vol? Op deze pagina vind je nóg meer interessante artikelen.

Familie Blom - Familiefoto

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - paardenbloed - Maarten