Bij de families Bakhcha, Blom, Cudogham en Wildeman uit Een huis vol staat er elke dag een maaltijd voor een groot gezin op tafel. Hoe zorgen zij er voor dat ze zo min mogelijk eten weggooien? Dit zijn hun tips tegen voedselverspilling.
Ga voor een kleine koelkast
Een verrassende manier om voedselverspilling tegen te gaan: een kleine koelkast. Maarten Blom: ‘Dan zorg je er ook voor dat je niet te veel inkoopt.’ Blijft er toch iets over? Geen probleem. De restjes zijn vaak de volgende dag al wel op bij de familie Blom.
Weet wat je nodig hebt
De familie Bakhcha is gewend aan de hoeveelheid boodschappen die ze nodig hebben. Ook de kinderen weten precies hoeveel rijst, gehakt of kippenpootjes ze moeten halen. ‘Soms kopen we bewust net iets meer in, omdat er eigenlijk altijd wel iemand mee-eet.’
Check de duurzaamheid-bak
Lukas Wildeman kijkt regelmatig in de ‘duurzaamheid-bak’ in de supermarkt. ‘Daar liggen producten in die ze anders weggooien, bijvoorbeeld barbecuevlees voor een zacht prijsje. Dat bewaren we dan in de vriezer.’
Gebruik overgebleven eten in andere gerechten
De familie Cudogham zorgt er altijd voor dat ze overgebleven eten opmaken. Cynthia Cudogham: ‘Zeker als het warm is, want dan bederft het sneller.’ De overgebleven groentes voegen ze dan bijvoorbeeld toe aan een broodje falafel en fruit gaat in een smoothie.
Koop op de markt
Priscilla Wildeman is groot fan van de markt. Daar koop je makkelijker de hoeveelheid die je nodig hebt, in plaats van grote verpakkingen. ‘We maken dan vaak een lekkere fruitsalade.’
Ga vroeg naar de supermarkt
Maarten Blom staat regelmatig al vroeg in de ochtend in de supermarkt. Het brood van de dag ervoor ligt dan nog in de schappen voor een lagere prijs. Hiermee gaat de familie Blom niet alleen voedselverspilling tegen, het scheelt het ook nog eens geld. ‘Met zo’n groot gezin bespaar je op die manier wekelijks bijna 20 euro.’