Als er een familie is die expert is op het gebied van bakken, is het wel de familie Nagelkerke van Een huis vol. Na vijf jaar was het gezin, dat inmiddels niet één maar twee bakkerijen heeft, opnieuw te zien in het programma. Jan en Sofie delen hun beste tips voor beginnende thuisbakkers. 

1. Rustig aan

De meest voorkomende beginnersfout volgens Jan, is dat je alles te snel wil doen. ‘Geef het tijd, dan komt het – in ieder geval met brood – meestal wel goed.’ Ook zegt hij dat je de ovenwekker beter altijd iets te vroeg kunt zetten. ‘Want tijd eraf halen gaat niet meer, dan is het al mislukt. Als wij nieuwe producten hebben, schat ik de baktijd in en vervolgens zet ik de wekker net iets korter. Daar moet je een beetje mee spelen.’

'Je bent alleen daarmee bezig en denkt verder even nergens anders aan'

Jan Nagelkerke

2. Essentiële bakgereedschappen 

Vastbesloten zegt Jan: ‘Gebruik je handen. Niet te veel apparaten.’ Als je met de hand kneedt, leer je het proces pas écht, vertelt hij. ‘Het is echt best leuk. Je bent alleen daarmee bezig en denkt verder even nergens anders aan. Aan het begin plakt het, maar dat komt vanzelf goed. Aan het einde kun je zeggen dat je het helemaal zelf gedaan hebt.’

Vlechtbroodje

3. Gezond bakken

‘Het is altijd beter om echte ingrediënten zoals boter, eieren, suiker en zout te gebruiken’, vertelt Jan. Zo weet je namelijk altijd wat erin zit en houd je dat ook zelf in de hand. ‘Er zitten geen onnodige dingen in. Bij zo’n kant-en-klare verpakking die een jaar goed blijft, is dat wel anders.’ 

Op de vraag of het mogelijk is om het suikergehalte in recepten aan te passen zonder de smaak te beïnvloeden, is Jans antwoord: nee. ‘Zeker niet bij koekjes. Suiker geeft namelijk ook de brosse, zachte of juist taaie afbeet.’ Zijn tip om een gezonde balans te behouden, is dus om met mate te genieten van zoete baksels – en kwaliteit over kwantiteit te kiezen. ‘Koop niet die pakken koekjes van een euro, want voor dat geld kan het echt geen goede kwaliteit zijn.’

4. Vers houden

De beste manier om baksels vers te houden: alles goed in plastic verpakken en invriezen. ‘De vriezer is eigenlijk het beste conserveermiddel voor zuivere producten’, vertelt hij. ‘Ons brood is na drie dagen ook gewoon niet zo lekker meer, omdat we bijna geen broodverbetermiddel gebruiken. Maar uiteindelijk willen mensen toch dat brood een paar dagen goed blijft, dus daar moet je als ondernemer ook rekening mee houden. Je kunt alleen 100 procent E-nummer-vrij bakken als er dagelijks heel veel klanten langskomen. Hier zijn daar helaas te weinig consumenten voor.’

5. Gouden tip

De gouden tip die Jan heeft voor thuisbakkers-in-spe is kristalhelder: ‘Niet te veel poespas’. 

Brood in de oven

Bakblunders

Het bedenken van de grootste bakblunder(s) gaat moeizaam. Op een gegeven moment bedenkt Sofie wat: ‘Toen je uitgleed met je handen in de oven. Maar dat is misschien meer een ongelukje dan een blunder. Of toen een werknemer zout in plaats van suiker had gebruikt.’ Jan vult aan: ‘Een volwassen vent had gewoon zout in plaats van suiker in de appelflappen gedaan. Ze waren allemaal al klaar…’

Wil je meer bak- en kooktips ontvangen?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

kwarktaart