Doe je altijd een schepje witte suiker, of een schepje bruine suiker in je koffie? En als je een cake bakt, welke kleur suiker gebruik je dan? Er zijn genoeg mensen die het verschil niet proeven, maar dat is er wel degelijk. Wat zijn die verschillen dan?

Waar komt suiker vandaan?

Suiker is een natuurlijk product. Het wordt uit twee gewassen gewonnen: suikerbiet en suikerriet. Misschien maar één letter verschil, maar het winningsproces is heel anders.

Uit de wortel van de suikerbiet wordt kristalsuiker gehaald. De suikerbiet is een wortelgewas dat nauw verwant is aan rode biet en snijbiet. De suikerbieten worden dun gesneden om het natuurlijke suikersap eruit te halen. Dit sap wordt gezuiverd en verhit tot een siroop. Daarna kristalliseert de siroop tot kristalsuiker.

Welke suiker koop jij meestal?
Choices

Suikerriet

De stengel van de suikerriet is goed voor rietsuiker. Rietsuiker wordt korter gecentrifugeerd dan kristalsuiker, waardoor een klein beetje donkerbruine stroop (melasse) achterblijft. In rietsuiker blijft tijdens de productie een klein beetje donkerbruine siroop achter. Die siroop geeft de kleur aan de suiker.  

De meeste suiker wordt geproduceerd in landen zoals Brazilië, China en de Verenigde Staten, die het zoete goedje vervolgens naar onder andere Nederland exporteren. Toch is Nederland ook niet vies van suiker: in 2020 produceerde ons land er 1,1 miljoen ton van.

Soorten suiker

Er zijn tientallen soorten suikers te vinden – als je bijvoorbeeld knettersuiker voor lolly’s, smaakjessuiker en bakkerssuiker ook meetelt. De bekende, veelgebruikte suikers zijn kristalsuiker, rietsuiker en basterdsuiker. Maar hoe verschillen deze suikers van elkaar?

KVW - soorten suiker

Kristalsuiker

Kristalsuiker, ook wel bekend als gewone suiker, witte suiker en tafelsuiker, is de ‘algemene’ suiker. Als er simpelweg ‘suiker’ op een etiket staat, wordt er naar dit soort suiker verwezen. Het is de suiker die je bijvoorbeeld in je thee of koffie gooit. Kristalsuiker is afkomstig uit de wortels van suikerbieten.

Keuringsdienst van waarde - kristalsuiker

Rietsuiker

Rietsuiker uit suikerriet was tot de ontdekking van bietsuiker de enige bron van tafelsuiker. Om specifieker te zijn: het sap van de stengels van deze rietsoort. Dit sap wordt ingekookt, gekristalliseerd, vermalen tot zogenaamd ‘oersuiker’ en gezeefd. Dit proces is vergelijkbaar met die van kristalsuiker, maar heeft iets meer stappen.

Keuringsdienst van waarde - rietsuiker

Basterdsuiker

Basterdsuiker wordt geproduceerd door fijne kristalsuiker te zeven of te malen en hier karamel of suikerstroop aan toe te voegen. Het tweede onderdeel van het proces geeft basterdsuiker zijn geelbruine kleur. De naam ‘basterdsuiker’ is een verwijzing naar het feit dat basterd-/bastaardsuiker vroeger een restproduct van kristalsuiker was. Maar ook basterdsuiker is tegenwoordig in witte, lichtbruine en donkerbruine variant te verkrijgen.

Keuringsdienst van waarde - Basterdsuiker

Gezonder of niet?

Nu weten we de verschillen tussen kristalsuiker, rietsuiker en basterdsuiker. Kristalsuiker is van nature wit, rietsuiker is bruin vanwege het productieproces en basterdsuiker is bruin dankzij toegevoegde karamel of stroop. Misschien klinkt kristalsuiker hierdoor het gezondst. Maar is dat ook wel het geval?

Suiker blijft suiker

Nee. Ondanks de vele soorten suikers en productieprocessen blijven suikers uiteindelijk wat ze zijn: suikers. Geen enkele suiker is het gezondst of het ongezondst. Toch zijn bepaalde suikerbevattende producten een stuk gezonder dan andere, maar dat heeft met de toevoeging van suiker – of juist het gebrek daaraan – te maken.  
 
Producten die van nature suiker bevatten, zijn over het algemeen gezonder dan producten waar suiker aan is toegevoegd. Dat is omdat de tweede groep producten ervoor zorgt dat je meer suiker binnenkrijgt dan je nodig hebt. En dat is schadelijk voor je lichaam.

Smaken verschillen

Of je nou kiest voor kristalsuiker, rietsuiker of basterdsuiker: suiker is suiker. Er zit een heel klein beetje smaakverschil tussen de suikers, maar erg opvallend is het niet. Rietsuiker heeft een iets intensere smaak dan bietsuiker en basterdsuiker smaakt meer naar karamel. 

Witte suiker is de welbekende suiker, rietsuiker heeft vaak een iets grovere structuur en basterdsuiker maakt bijvoorbeeld een cake of taart smeuïger vanwege de toevoeging van karamel of stroop aan deze suikersoort. Maar hoewel het lekkere zoete spul op andere manieren gewonnen wordt en zelfs andere kleuren heeft, blijft het allemaal suiker – en dus even gezond óf ongezond voor je.  

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief

Babybietjes keuringsdienst van waarde