Oesters zijn met recht een delicatesse. Ze zijn ziltig, luxe en staan prachtig op een schaal met ijs. Maar eet je een verkeerde, dan kun je er behoorlijk ziek van worden. Hoelang kun je van dit schelpdier genieten voordat-ie niet meer goed is?

De regels voor oesters rapen

In de FOMO Show onderzoeken Tobias Camman, Jasper Demollin en Daan Boom hoe leuk het is om je eigen schaal- en schelpdieren op te vissen. Op het wad van Schiermonnikoog zoeken ze met een ervaren wadloper naar schelpdieren zoals oesters. Wat zijn de regels daar eigenlijk voor?

  • Op het wad mag je maximaal 10 kilo aan oesters rapen;
  • Je mag niet in de bodem roeren of porren;
  • Je mag geen plantjes of wier kapotmaken;
  • Je mag niet op afgezette stukken komen;
  • Je mag niet over slik heen lopen.

Nu weet je wat wel en niet te doen bij oesters rapen. Maar heb je ze eenmaal geraapt, hoelang blijven ze dan eetbaar?

FOMO Show
55 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Tijdens het wadlopen op Schiermonnikoog komen de jongens van de FOMO Show een goudmijn van oesters tegen. 'Het lijkt wel een lopend buffet van gratis oesters.'

De houdbaarheid van oesters

Zorg ervoor dat je oesters na het rapen in een doos bewaart en leg die zo snel mogelijk in de koelkast. Het is het best om op de doos wat gewicht te zetten, zodat er druk staat op de schelpen. Op deze manier kun je oesters zo'n negen dagen bewaren. Heb je oesters gekocht? Check dan de houdbaarheidsdatum op de verpakking en houd deze aan.

Is de schelp van een oester een beetje open op het moment dat je 'm wilt eten? Tik er dan op om te kijken of-ie sluit. Als de schelp sluit, dan is de oester nog vers. Anders kun je de oester beter niet meer eten.

oesters hoelang houdbaar fomo show
oesters hoelang houdbaar fomo show

Wanneer zijn oesters in het seizoen?

Oesters zijn verkrijgbaar in alle maanden met een 'R' erin. Waarom ze alleen in die maanden beschikbaar zijn? Dat lees je in onderstaand Keuringsdienst van waarde-artikel...

Meer FOMO Show

Benieuwd naar de hele aflevering van de FOMO Show? Iedere woensdag om 16.00 uur staat er een nieuwe aflevering van de FOMO Show op het YouTube-kanaal van NPO 3. Kijk meteen en zie hoe Tobias, Jasper en Daan een zelf gevangen fruits de mer serveren in Schiermonnikoog.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

nick toet futureproof recept guacamole doperwten