De kokosnoot is populair om een hoop redenen. Zo kook je er curry’s mee, zit het in haarmaskers en is het een lekker tussendoortje. Maar hoe wordt de kokosnoot verwerkt? Keuringsdienst van waarde gaat op onderzoek uit bij een kokosfabriek in Thailand. Daar vinden ze uit hoe kokosnoten geplukt worden én welke producten ervan worden gemaakt. 

Keuringsdienst van waarde: kokosmelk

De Keuringsdienst wierp een blik op een blik kokosmelk, en zag iets waarvan de oren gingen klapperen. Het staat er namelijk echt: no monkey labor. Apenarbeid? In je kokosmelk? 

keuringsdienst van waarde kokosmelk kokosnoot

Kokoswater 

Kokoswater is een geliefde drank op veel bestemmingen. Zó uit de kokosnoot op het strand of uit een pak in de koeling van je plaatselijke supermarkt. Het water wordt gewonnen uit jonge kokosnoten, die nog geen donkerbruine harige bast hebben. Hoe ouder de noot, hoe minder water er in de kokosnoot zit. 

Kokosroom en kokosmelk 

Wist je dat zowel kokosroom als kokosmelk gemaakt is van het vruchtvlees van de kokos? Dus niet van het water dat uit de kokosnoot komt. Het vruchtvlees van een verse kokosnoot wordt hiervoor geraspt en geweekt in warm water. Dan wordt de rasp uitgeknepen en vervolgens gaat het goedje door een zeef. Voilà: daar heb je kokosroom. Herhaal je dit proces nogmaals, dan creëer je kokosmelk. Hoe hoger het percentage kokosextract, hoe dikker de melk. 

Kokosolie 

Kokosolie of –vet wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de kokos door het te persen of te extraheren. Het wordt gebruikt om mee te koken, maar is ook een veel gebruikt ingrediënt in shampoos en huidverzorgingsproducten. 

Kokosrasp en -vlokken

Het is ook een optie om met kokosrasp of kokosvlokken te koken. Kokosrasp vind je in gedroogde variant in de supermarkt. Kokosvlokken worden gemaakt door de kokos in grotere reepjes te schaven, en deze kort in de oven te doen. 

Heeft de kokosnoot een hoge milieubelasting? 

De kokosnoot heeft een middelhoge tot hoge klimaatbelasting. Dit komt doordat er bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en bossen worden gekapt voor kokospalmplantages. Bovendien is het watergebruik voor de kokospalmteelt hoog.* 

*In het artikel houden we de informatie van het Voedingscentrum aan. 

Meer Keuringsdienst van waarde

Kom alles te weten over eten.

Word lid van de nieuwsbrief van Eerlijker eten. Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes door de gehele voedselketen heen.

yvon jaspers ramon brugman onze boerderij: en nu zelf van gewas tot gerecht