Al jaren gaat het gerucht dat bier op evenementen en festivals zou zijn aangelengd met water. Ondertussen is deze mythe ontkracht. Maar met de komst van high gravity brewing maken brouwerijen wel degelijk bierconcentraat dat verdund wordt met water. Hebben we dan toch al die tijd aangelengde pils lopen drinken?
Waterige pils
Het is een hardnekkig gerucht: het bestaan van festival- of evenementenbier. Volgens feestgangers zou het waterige bier minder lekker smaken én minder alcohol bevatten. Het bestaan van waterige festivalpilsjes is echter een mythe. Toch zijn er brouwerijen die hun bier aanlengen met water. Er is zelfs een term voor: high gravity brewing. En dit gebeurt op grotere schaal dan je denkt.
High Gravity Brewing
Simpel gezegd maakt de brouwerij ongegist bier (wort) met een hoog suikergehalte. Dit halffabricaat kan tot wel 10% alcohol bevatten. Dat is natuurlijk nogal veel voor een pilsje! Er wordt daarom speciaal behandeld water toegevoegd om het bier tot het gewenste alcoholpercentage te verdunnen.
Bij de meeste pilseners is dit rond de 5%, maar er worden ook bieren met alcoholpercentages van bijvoorbeeld 3% of 7% geproduceerd. Dit wordt echter met opzet gedaan in het brouwproces. Het is namelijk niet zo dat brouwerijen deze methode gebruiken om verdund bier te kunnen verkopen. High gravity brewing is een brouwmethode die door vele brouwerijen wordt toegepast, en met goede reden.
Meer product met dezelfde materialen
Het kan dus zomaar zijn dat jouw favoriete biertje gebrouwen wordt met deze techniek. Want ook het bier uit de supermarkt of dat pilsje in de kroeg kan met deze methode gebrouwen zijn.
Maar het zijn niet alleen grote bierbrouwers die deze methode toepassen, aldus bierexpert Jelle Hultink. ‘Door de toename in populariteit van speciaalbier en craft beer kan het ook voor kleinere brouwerijen gunstig zijn om high gravity brewing toe te passen.'
Door gebruik te maken van high gravity brewing kan een brouwerij namelijk meer product verwerken met dezelfde brouwcapaciteit, gistingstanks en filterinstallaties. Zo kan de producent aan de vraag van de bierdrinker voldoen, en hoeft de brouwerij niet op te schalen.
De voordelen van high gravity brewing
- Efficiëntie in de Productie: High gravity brewing kan helpen bij het verhogen van het rendement van de productie door een groter volume bier te produceren in een enkele batch. Dit bespaart zowel tijd als energie.
- Flexibiliteit: Deze techniek stelt brouwers in staat om verschillende producten te creëren, van sterkere bieren tot lichtere varianten, door het eindproduct te verdunnen tot de gewenste sterkte.
- Kostenbesparingen: Door de productie te concentreren, kunnen brouwers besparen op grondstoffen en kosten die gepaard gaan met opslag, productiemateriaal en transport.
Ook kleinere brouwers zijn fan
Volgens Jelle Hultink heeft high gravity brewing ook veel voordelen bij het brouwen van bepaalde bieren met lagere alcoholpercentages. Deze brouwmethode heeft interessante voordelen in het sturen van het alcoholpercentage en het hopprofiel voor bijvoorbeeld een Session IPA met een alcoholpercentage van 2,5%.
Een ander voordeel is dat je met hetzelfde halffabricaat verschillende speciaalbieren kunt maken. Zo kun je van één wortstroom een dubbel, tripel en tripelblond maken door andere gisten, hopsoorten of smaakmakers toe te voegen.
Traditioneel recept, of toch niet?
Welke brouwerijen deze brouwmethode toepassen is moeilijk te achterhalen. Aan het label is het niet af te lezen, en grote bierbrouwers houden de deuren liever gesloten. Waar de meeste labels echter wel mee prijken is dat het volgens traditioneel recept gebrouwen zou zijn.
De puristen zien liever écht traditioneel gebrouwen bier, en zijn geen fan van high gravity brewing. De belangenvereniging CRAFT pleit er zelfs voor dat kleine brouwers deze brouwmethode helemaal niet meer toepassen. De meeste pils drinkers zullen het verschil niet proeven, en sommige bierkenners zijn juist fan van de inventieve biertjes.
High gravity brewing mag dan wel niet traditioneel zijn, maar het is mogelijk wel de toekomst voor een duurzamere bierindustrie. Want naast het feit dat het bierbrouwers kosten bespaart, hebben ze ook minder energie en ruimte nodig om dezelfde hoeveelheid bier te produceren.