In de Keuringsdienst van waarde aflevering over wijnazijn ontdekten we dat het niet te achterhalen is welk soort wijn er precies gebruikt wordt in de wijnazijn die je in de supermarkt aantreft. Maar wist je dat je vrij eenvoudig je eigen wijnazijn kunt maken van je favoriete wijn? Lees snel verder!

Na een avondje gezellig borrelen hou je soms wel een halve fles wijn over. Wist je dat deze halve fles perfect is om je eigen wijnazijn mee te maken? Want zodra er zuurstof bij je overgebleven wijn komt ontstaat er een chemische reactie die zal leiden tot azijn!

Bereidingstijd: Enkele minuten

Gebruik jij wijnazijn in recepten?
Choices

Benodigdheden

  • Halve fles wijn (het liefste droge wijn)
  • 250ml water
  • 125ml appelciderazijn

De bereiding

  1. Giet een halve fles rode of witte wijn (maak een keuze) in een grote glazen kom en roer deze goed door zodat er zuurstof in de wijn komt.
  2. Voeg vervolgens 250ml water toe met 125ml appelciderazijn (biologisch en niet gepasteuriseerd)
  3. Bedek de pot met een theedoek en sluit deze af met een elastiek. De theedoek zorgt ervoor dat de wijn schoon blijft van vliegjes maar dat er ondertussen voldoende zuurstof bij de wijn kan komen. Door de zuurstof komen er gisten mee die de alcohol omzetten in azijnzuur. Zorg dus ook dat je voor een brede kom op pot kiest, hoe breder hoe meer zuurstof erbij kan.
  4. Vervolgens zet je de pot 3 tot 4 weken op een donkere plaats, op kamertemperatuur. Maar let op: zorg dat er geen zonlicht op schijnt!
  5. Controleer af en toe of je schimmelvorming ziet ontstaan, haal deze vervolgens weg. Komt het terug? Maak ‘m dan opnieuw.
  6. Na ongeveer 2 a 3 maanden is de azijn klaar om in een fles te doen. Proef een klein beetje om te controleren of de azijn klaar voor gebruik is.

Enkele tips

  • Maak het met droge wijn
  • Je kunt ook gebruik maken van enkel wijn, zonder azijn. Maar daardoor gaat het proces van wijn naar azijn minder snel. Proef na een maand of 3 goed of je tevreden bent met de smaak, zo niet? Dan heeft de wijn waarschijnlijk nog wat langer nodig om tot een azijn te komen.
  • Bewaar de azijn in glazen flessen die goed schoon zijn
  • Bewaar de azijn donker en koel, anders kan de smaak verminderen

Meer weten over je eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

KVW - Sosha Duysker - Waterkip