Lang vooral bekend van de curry, nu een feest voor de veganist. Maar wie een blik werpt op een blik kokosmelk kan naast het welbekende vegan keurmerk een logo tegenkomen die meer vragen oproept dan het beantwoordt. Want ‘No Monkey Labour’ wat betekent dat precies, en maakt het je kokosmelk ook veganistisch?

Apenarbeid?

Kokosmelk; het perfecte zuivelalternatief voor de veganist of de bewuste kok. De meeste blikken klappermelk dragen dan ook een vegan keurmerk. Maar een keurmerk voor apenarbeid, daar hadden we nog nooit van gehoord. ‘No Monkey Labour’, het staat er echt. Als je de tekst moet geloven is het aan de orde van de dag, apenarbeid in de kokosindustrie. Want wie een keurmerk op een blik kokosmelk ziet, mag er toch vanuit gaan dat dit vanuit noodzaak is.

Broodjeaapverhaal

De waarheid ligt gecompliceerder. Want apen die tropische noten vergaren? Een broodjeaapverhaal, zeggen kokosimporteurs. Het verhaal zou de wereld in geslingerd zijn door de media. Volgens de importeurs is het zelfs onmogelijk om apen af te richten voor de kokosteelt. Toch waren kokosmelkverkopers bang voor imagoschade, want nieuws verspreid snel. 

De importeurs kwamen met een reactie: het ‘No Monkey Labour’ keurmerk. Maar als er nergens in de industrie apen gebruikt worden, wat is dan het nut van een keurmerk? Zijn echt alle blikken klappermelk vrij van apenarbeid, en zo niet mag het dan nog als veganistisch bestempeld worden?

Keuringsdienst van waarde over kokosmelk

De Keuringsdienst wierp een blik op een blik kokosmelk, en zag iets waarvan de oren gingen klapperen. Het staat er namelijk echt: no monkey labor. Apenarbeid? In je kokosmelk? 

keuringsdienst van waarde kokosmelk kokosnoot

Veganistisch

Er zijn verscheidene redenen om veganistisch te eten zoals gezondheid, milieu, duurzaamheid of dierenwelzijn. Of natuurlijk een combinatie van deze. Er zijn daarom verscheidene keurmerken en mobiele apps om te achterhalen of een product veganistisch is. Wel zo handig als je wilt weten wat je kunt eten. Toch is er geen eenduidige definitie van de term ‘veganistisch’. Dit verschilt per organisatie, keurmerk en per persoon. De één is hier strenger in de ander.

De ‘Nederlandse Vereniging voor Veganisme’ geeft aan dat een product pas veganistisch genoemd mag worden als er naast het ontbreken van dierlijke ingrediënten ook geen dieren aan het productieproces te pas zijn gekomen. Dit zou betekenen dat kokosmelk met apenarbeid niet veganistisch genoemd kan worden. Kokosnoten en producten die hiervan gemaakt worden zoals kokosrasp, melk of vet zijn vrij van dierlijke ingrediënten. De noten groeien immers aan kokospalmen en in principe zijn er geen dieren nodig voor de vergaring van deze producten. 

Aap uit de mouw

Wie een reis naar het zuiden van Thailand boekt ziet daarentegen dat schijn bedriegt. De kokosboeren blijken namelijk wel degelijk apen te gebruiken voor het vergaren van de tropische noot. De boeren zeggen dat de apen een klein percentage van alle kokosnoten oogsten. Want kokosnoten in hoge bomen, daar kunnen de boeren niet bij. Er zijn zelfs heuse trainingscentra waar apen opgeleid worden om deze kunstjes te leren.

De fabrikant kan onmogelijk achterhalen welke kokosnoot geplukt is door een aap of een mens. Alle noten eindigen immers op één en dezelfde hoop. Het ‘No Monkey Labour’ keurmerk is daarom ook helemaal geen keurmerk, maar een mooi verpakt logo. Uiteindelijk is het een spel van kansen. Het grootste deel van de blikken kokosmelk is veganistisch, maar de consument moet raden welke. Maar dat er apen werken in de industrie, is één ding wat zeker is.