Het is inmiddels praktisch Hollandse pot: pasta. Maar weten Hollanders wel hoe je de perfecte pasta kookt? De een zegt dat je wat olijfolie bij het kookwater moet gieten, de ander zegt van niet. Maar wie heeft er gelijk? Keuringsdienst van waarde zoekt het antwoord in Italië.

Doe jij olijfolie bij het water tijdens het koken van pasta?
Keuzen

Olie is hydrofoob

Het klinkt logisch, dat het toevoegen van olijfolie voorkomt dat je pasta aan elkaar plakt. In Italië moeten ze er echter niks van weten. Olie is namelijk hydrofoob, wat betekent dat het niet met water mengt.  

Als je een scheutje olijfolie aan je pastawater toevoegt, blijft het bovenop het water drijven. Verspilde moeite dus. Want het voorkomt niet dat je pasta een plakkerige bende wordt. 

Als je de pasta afgiet, laat de olijfolie wel een dun laagje olie op de pasta achter, maar dit is exact wat je niet wilt. Het laagje olijfolie zorgt er namelijk voor dat je saus niet aan de pasta hecht. Maar hoe voorkom je dan wel dat je pasta één grote plakboel wordt?

Do’s

  1. Roer tijdens het koken af en toe goed door de pan. Zo voorkom je dat de pasta aan de bodem van de pan plakt.
  2. Kook je pasta al dente (beetgaar). De pasta behoudt zo zijn stevigheid, waarmee je de kans verkleint dat de pasta aan elkaar plakt.
  3. Bewaar een kopje kookwater en voeg dit toe aan je saus. Door het hoge zetmeelgehalte in het pastawater is dit een perfect bindmiddel voor je pastasaus.
  4. Bak de pasta direct na het afgieten mee in de saus. Zo neemt de pasta de smaak van de saus op, en heeft de pasta geen kans om aan elkaar te plakken. 

Don'ts

  1. Voeg geen olijfolie toe aan het kookwater. Dit is zonde van je dure olijfolie. Het voorkomt namelijk niet dat de pasta aan elkaar plakt, en zorgt er zelfs voor dat je saus niet aan de pasta hecht.
  2. Kook je pasta niet te lang. Als de pasta te zacht wordt laat het namelijk zetmeel los. Het gevolg?Plakkerige pasta. 
  3. Spoel je pasta niet af met water na het afgieten. Je spoelt hiermee namelijk het zetmeel en het bindmiddel voor je pastasaus weg.

Nooit meer plakkerige pasta

Dus hoe voorkom je in het vervolg dat je pasta één grote plakboel wordt? Heel simpel: roer tijdens het koken af en toe goed door de pan, kook de pasta al dente, en zorg ervoor dat de pasta na het afgieten niet te lang droog staat. Het beste is om de pasta direct na het koken af te gieten en even mee te laten sudderen in de saus. Timing is in dit geval belangrijk. 

Wil je de inhoud van je winkelmandje écht leren kennen?

De online Keuringsdienst van waarde supermarktgids gidst je door de supermarkt

Keuringsdienst van Waarde - header supermarktgids