Loop naar het vriesschap van je super en daar stralen de pizza’s met salami en pepperoni je tegemoet. Rode ronde plakken vleesbeleg, heerlijk in combinatie met deeg en rode saus. Maar wat is het verschil tussen pepperoni en salami? En welke hoort er op pizza? Alles op tafel gaat op onderzoek uit.
Van origine Italiaans
Salami is eigenlijk een algemene term om gezouten varkensworst aan te duiden. Vaak voegen fabrikanten er allerlei kruiden en specerijen aan toe, maar de echte hardcore salami wordt volgens de Italiaanse worstenmaker gemaakt met alleen zout en peper. Jawel: ook zonder knoflook.
Wat is pepperoni?
Ondanks de Italiaans klinkende naam, is pepperoni allesbehalve een mediterraanse uitvinding. Voor de herkomst van de pepperoni moet je namelijk de Atlantische Oceaan oversteken! In Amerika zag pepperoni het levenslicht door Italiaanse immigranten die hun geliefde pizza en toppings daarnaartoe brachten.
In deze verhuizing veranderde de samenstelling van de ronde plakjes worst wel helemaal. Italianen moeten namelijk niets hebben van pepperoni.
De Amerikaanse pepperoni is dus beslist geen salami. Pepperoni bestaat vaak uit een mix van varkensvlees, rundvlees en soms ook kip. Ook vind je er paprikapoeder in terug. De worst wordt gerookt en heeft in tegenstelling tot salami een veel kleinere diameter.
Salami of pepperoni op de menukaart?
Ben je in Italië en bestel je op het terras een lekkere pizza salami? Dan kun je er de grote ambachtelijke plakken salami verwachten met een knapperig randje. Pepperoni is daar uit den boze. In een Amerikaanse diner is het precies andersom; pepperoni is in de VS zelfs de meest geliefde pizzatopping.
Tegenwoordig is de pizza pepperoni dus helemaal ingeburgerd: zelfs de pizza-emoji op je telefoon is er eentje met pepperoni erop.
In de supermarkt is het weer een ander verhaal: daar vind je in de schappen zelfs speciale pizza salami. Hoe zit het daarmee? In Alles op tafel legt chef-kok Ramon Brugman het uit.
Groente of vlees?
Waag je het om in Italië een pizza peperoni te bestellen, dan ben je waarschijnlijk met stomheid geslagen. Op deze pizza zie je namelijk geen glinsterende plakjes worst, maar paprika! Peperoni is namelijk de Italiaanse vertaling van ‘paprika’s’.
Dubbelcheck dus of je bij een Italiaanse of Amerikaanse pizzeria zit voordat je een pizza bestelt en kies voor je eigen pizza de topping die jij het lekkerst vindt.
Alles op tafel kijken
Het recept: een kleurrijke kas met keuken, gastvrouw Marijn Frank, chef-kok Ramon Brugman én een boodschappentas vol vragen. Samen met verslaggevers Anna Gimbrère en Maarten Remmers wordt in Alles op tafel de werkelijkheid achter ons dagelijks voedsel ontrafeld. Hoe maak je als consument de beste keuze voor jezelf, de wereld en je portemonnee? Lees hier meer over Alles op tafel.
Alles op tafel wordt geproduceerd door Dahl TV in samenwerking met KRO-NCRV. Vanaf maandag 15 juli wekelijks te zien rond 19.55 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. Kijk hier de aflevering op NPO Start.